До преди 20 години, за да си общуваме пращахме писма, говорехме по домашни телефони и използвахме персонални компютри. Едва ли сме предполагали, че технологиите ще се развият до толкова, че днес всички ще имаме умни телефони, преносими компютри, а видео разговорът ще е нещо обичайно.

Вярвате ли, че през следващите 20 години светът на технологиите ще се преобърне толкова, че новото средство за разговор ще е... телепатията.

„Като пример ще ви покажа, устройство, което има електрод, което се свързва с част от мозъка, ще си го сложа , за да видите как работи. Този електрод улавя това, което се случва в предната половина от мозъка ми и трансформира информацията в блутут, който е свързан с компютър. И така мога да пренеса част от моите мисли на компютър и, евентуално, също на друг човек”, обяснява един от водещите футуролози в света д-р Хосе Кордейро.

По думите му трансферът ще е много бърз и ефикасен и така в близките 10-20 години целият разговор ще трае по секунда.

И това съвсем не е всичко, скоро ще свързваме мозъците си с компютри, машини и дори с роботи: „Ще можем да осъществяваме връзка от нашия мозък към Интернет, от нашия мозък към всички бази данни, които пазим на компютрите и телефоните си. Цялата информация ще бъде лесно достъпна”.

Ученият е на мнение, че в следващите 5-10 години ще стане невъзможно да кажеш за нещо „Не знам”.

Медицината също ще промени изцяло. Д-р Кордейро и екипа му разработват чип, който изследва гените ни. Той съдържа цялата информация за нашите физически данни, както и тази на предците ни. Така ще знаем от какви болести можем да се разболеем и да ги предотвратяваме.

„Медицината днес е лошо изкуство, а ние се нуждаем от добра наука. Медицината ще се промени радикално. Няма да е вече медицина на лечението, а по-скоро превантивна. Ние ще предотвратяваме нещо преди то да се случи. Бъдещата медицина ще бъде добра наука, почти перфектна”, обяснява футурологът.

Той очаква отново в рамките на 5-10 години болестите на Паркинсон и Алцхаймер да бъдат победени. „През следващите 20 години премахвайки болестите, ние ще същност ще премахнем и възрастта. Ще убием възрастта. Това ще се случи в следващите 20, максимум 30 години. И ще можем да живеем все по-дълго и все по-дълго, в по-добро здраве”, допълва той.

Ще бъдем безсмъртни? „Ние може би ще станем почти безсмъртни, почти, защото никога не можеш да кажеш, че си безсмъртен, ако ти падне например пиано на главата, няма да се превърнете в пианист... Но можем да контролираме възрастта, няма да имаме възраст, няма да можем да избегнем инцидентите, няма да можем да избегнем сблъсък на комета със Земята, има много неща , които не можем да контролираме, ще можем да умрем от този инцидент или от такива проблеми”.

За някои това развитие изглежда плашещо. Гледали сме не един филм, в който създавайки роботите превземат човечество или сме контролирани от технологиите.

„Всички технологии имат тъмна страна, всички от тях. Технологиите могат да бъдат използвани за добри и лоши неща. Ядрената енергия може да използвана, за да генерирате електричество или за производството на ядрени оръжия. Така, че всяка технология може да бъде използвана за много добри или много лоши неща. Мисля че хората са добри по начало и искат да използват технологиите, за да подобряване на човешкото състояние”.