Снимка, на която е заснето тялото на тригодишно дете, изхвърлено от морето в Турция, предизвика силна реакция в световните медии и интернет.

Вчера през нощта лодка с нелегални имигранти потъва в близост до турския бряг. 12 души, сред които и пет деца, губят живота си. Единствено деветима са спасени.

Снимка на една от жертвите, заснета на сутринта след корабокрушението, предизвика световна реакция. На нея е 3-годишният Айлян, който се опитвал да достигне гръцкия бряг заедно с по-големия си брат Галип и майка им Рихан. Лодката се преобръща и всички, с изключение на бащата Абдула Кюрди, губят живота си.

Според световните медии семейството първоначално е поискало убежище в Канада, където имат роднини, но правителството им отказало. Поради тази причина потеглили към Гърция, с надеждата да достигнат европейските брегове.

Организации по цял свят реагираха остро на фотографията. Британският вестник The Independent публикува смущаващите кадри без цензура, като написа „измежду думите за задълбочаващата се бежанска криза, понякога лесно забравяме за ситуацията, в която се намират тези хора”.

От медията потърсиха и британския премиер Дейвид Камерън, след като изпратиха снимките до „Даунинг стрийт” с молба Великобритания да започне да приема повече бежанци.

„Снимките очевидно са шокиращи. Поради тази причина продължаваме да участваме в подкрепата на сирийските бежанци, като до момента сме дарили близо 900 млрд. паунда”, отговори Камерън в официално писмо. Той допълни, че до момента Великобритания е приела достатъчно бежанци и е направила всичко по силите си.

От фондация „Да спасим децата” заявиха, че трагичната снимка е „напомняне за опасностите, пред които се изправят семейства и деца, с надеждата за по-добър живот”. „Викът на това дете трябва да концентрира силите на Европейския съюз, които да намерят начин да се справят с бежанската криза”, допълват още от фондацията.

Фотографията се разпространи бързо и в социалната мрежа Twitter под хаштаг #KiyiyaVuranInsanlik, което на турски означава „човечеството, изхвърлено на брега”.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия