Секцията с най-много гласове за български президент на първия тур в Турция се намира в град Чорллу. Там живеят хиляди български изселници от Добрич, Силистра и Шумен.

Български език, българска музика от времето на „голямата екскурзия” и телевизия на български можете да чуете в най-хубавото кафене в кв. „Шейх Синан Махлеси”. Собствениците му са от Добрич, но се запознават в Чорллу.

Собственикът на заведението Левент Ахмед е роден в България и милее за родната си страна. На специално място са подредени спомените му от страната ни – писани паници, тъкани кърпи, сърп и знамето на майка му, което е получил като грамота за работата си.

Съпругата му Нивал Дурма държи най-много на българските книги.

Темата за изборите е неизбежна, тъй като в града има най-много активни избиратели. „Гласувам винаги на изборите, също и правата си търся ако се наложи някога, не се знае. Сега живея тук, но може вдругиден да живея и там. Обичам я България, ама искам наистина да е по-добре”, казва Нивал.

Много наши сънародници в Турция се оплакаха от заплахи, че ако не гласуват ще им бъдат спрени пенсиите и ще има санкции, но Ахмед отрича. До кварталната джамия обаче екип на bTV намери два плаката на един от кандидатите за президент, на които на турски език се обяснява на българските избиратели, че гласуването е задължително.

За да стане по-бърза организацията в южната ни съседка консулът от Одрин Андон Андонов лично развозва изборните книжа до секциите. „Ако бюлетините не стигнат, има си ред – искаме специално разрешение от ЦИК и тогава носим допълнителни бюлетини”, пояснява той.

Преди седмица със специално разрешение на ЦИК в секцията в Чорллу бяха доставени допълнителни бюлетини.