Чистката в Турция не спира и засегна над 50 хиляди души.

Новите ограничения в Турция засягат учители и университетски преподаватели. Те няма да могат да напускат страната освен по работа. Тези, които са зад граница, пък трябва да се върнат у дома.

След учителите и чиновниците от министерството на образованието дойде ред и на 1577 декани от висши учебни заведения, които са помолени да напуснат постовете си.

Снимка: bTV

Паралелно с това вървят масови съдебни процедури срещу арестуваните превратаджии. Съветът за национална сигурност, с участието на президента, премиера и ключови военни, се събра на извънредно съвещание, за да обсъди мерки срещу противниците на властта.

„Президентът Ердоган даде ясно да се разбере, че възприема случващото се като битка с терористична организация и тя ще продължи седмици, месеци или дори години. Тъкмо затова те се опитват да измислят и да създадат правна рамка и военна рамка, за да дадат възможност на институциите да се борят с тази гюленистка организация”, посочи Серкан Демирташ, анализатор от в. „Хюриет”.

Турция действа и за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен от Съединените щати. Той живее там с така наречената зелена карта. Вашингтон обаче не се ангажира с обещания за връщането му в Турция.

„Не мога да потвърдя категорично, че Съединените щати са получили искане за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен. Все още преглеждаме всички документи, предоставени от турското правителство, и ще ги обработим съгласно процедурата, която е установена по закон в Съединените щати и междудържавните споразумения между Съединените щати и Турция”, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Големите промени в Турция изглежда тепърва предстоят.

„Възможно е да има дори опит за промяна на Конституцията, за да може правителството да има по-силни средства за борба с подобен тип превратаджии вътре в страната”, отбеляза Серкан Демирташ.

За конституционни промени в Турция се говори от години, а крайната цел е президентът Реджеп Таип Ердоган да получи цялата власт в страната.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен