Чилийка стана първата чуждестранна жертва на продължаващите вече цял месец граждански антиправителствени протести във Венецуела, предаде „Ройтерс”, цитирайки официално съобщение на властите от понеделник.

47-годишната Хисела Рубилар, която учи в западния венецуелски град Мерида, е била застреляна, докато разчиствала барикада, издигната от демонстрантите в щата Тачира. При инцидента е загинал и още един протестиращ. Така броят на жертвите след 5-седмичната антиправителствена кампания на гражданско неподчинение срещу президента социалист Николас Мадуро достигна 22 души.

Чилийката била нападната от група десни екстремисти, които жестоко я убили с изстрел в окото, разказа пред репортери губернаторът на щата Алексис Рамирес, като обвини неназовани демонстранти в планинския град, разположен в Андите.

Чилийският президент Себастиан Пинера поиска от венецуелските власти информация за обстоятелствата около гибелта на Рубилар. Властите в Мерида съобщиха, че тя е майка на четири деца и е член на управляващата Социалистическа партия. Неин съученик заяви пред „Ройтерс”, че тя живеела в Мерида от шест години, работела и учела в университет.

Студентският лидер Даниел Тиноко пък бе застрелян в университетския град Сан Кристобал в Западна Венецуела в понеделник вечер. Там цял ден продължили уличните сблъсъци, при които венецуелските сили за сигурност щурмували и разрушили издигнатите на ключови кръстовища барикади от протестиращите, каза кметът на града.

Кметът на Сан Кристобал - Даниел Себальос, който е опозиционен политик, писа в Туитър, че Тиноко е бил застрелян в гърдите по тъмно, но не направи предположение кой може да го е убил. Според кмета военизирани формирования, приближени на правителството и известни като „колективос", се биели срещу протестиращите редом с Националната гвардия.

Репортерка от местна тв станция каза, че Тиноко е бил един от най-активните демонстранти, постоянно е бил по барикадите на една от главните улици в 600-хилядния университетски град и е давал интервюта. Според нея има непотвърдени съобщения за най-малко още двама ранени от стрелба след смрачаване в Сан Кристобал.

Това е градът, където студентските вълнения избухнаха преди повече от месец и където сблъсъците са най-ожесточени. Оттам те постепенно се разпространиха из цялата страна. Кметът Себальос обясни, че заради несекващите улични сблъсъци животът в града е почти парализиран и обвини проправителствени групи, че се занимават с повсеместен вандализъм.

Миналата седмица президентът Мадуро свика „мирна конференция" на щатско равнище в Сан Кристобал, но опозицията отказа да участва в нея, докато той не освободи арестуваните протестиращи и докато не изпълни още редица други условия. Мадуро пък обвинява протестиращите, че имат за цел да дестабилизират и да свалят неговото ляво правителство.