Главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар е изпратил на президента Клаус Йоханис искане за започване на процедура по наказателно преследване срещу четирима бивши министри във връзка с делото "Ромпетрол-2", в което се разследва приватизацията на рафинерията „Петромидия”, съобщават Аджерпрес и в. "Ромъния либера", цитирани от БТА.

Според Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Себастиан Владеску, Георге Поджа, Михай Тънъсеску и Дан Йоан Попеску, бивши министри на финансите и на индустрията в правителствата на Адриан Нъстасе и Калин Попеску Таричану, са заподозрени в съставяне на организирана престъпна група.

Дирекцията поиска отнемане на имунитета на четиримата бивши министри и тъй като те не са членове на парламента, разрешението трябва да дойде от президента на Румъния. По-рано тя наложи запор върху активи на стойност над 3 милиарда леи (700 милиона долара) по ново дело срещу компанията „Ромпетрол-КазМунайГаз”, по което беше даден ход на наказателно преследване срещу 14 души.

Става въпрос за ново дело, отделено от голямото дело "Ромпетрол", по което редица лица получиха окончателни присъди през 2014 г. Съдът постанови, че осъдените са участвали в заговор за източване на средства, дължими на държавата, от петролната компания "Ромпетрол" в периода 1999 г. - 2001 г.

По делото бе обвинен и бизнесменът Дину Патричиу, бивш собственик на „Ромпетрол”, но процесът срещу него бе прекратен след смъртта му през август 2014 г.