Днес в Тунис са били задържани девет души във връзка с нападението срещу музея в Тунис, при което загинаха 20 чуждестранни туристи и трима тунизийци. За четирима от тях се предполага, че са били пряко свързани с терористичната операция, а петима са заподозрени, че са имали връзки с "терористичната клетка", предприела атаката.

Малко по-рано днес външният министър Тайеб Бакуш заяви, че трима терористи са били задържани, а един е издирван, предаде френската телевизия Бе Еф Ем.

При операцията за освобождаване на заложниците в музея "Бардо" бяха убити двама нападатели, но няколко техни съучастници са успели да избягат.

Един от двамата стрелци от музея „Бардо” – Ясин Абиди, е бил познат на властите. Той и неговият съучастник Хатем Хашнауи бяха убити от силите за сигурност при нахлуването им в музея.

Министърът на вътрешните работи Нажем Гарсали заяви, че нападателите са били добре въоръжени, носели са т.нар. пояси на самоубийци.

Туниският новинарски сайт "Тунизи телеграф" съобщи, че двамата извършители са били обучавани в специален лагер за бойци, намиращ се в Либия, недалеч от град Дерна, и се върнали от Либия преди два месеца.

При атаката, определена от властите като терористична, загинаха туристи от Япония и Колумбия, както и от Великобритания, Италия, Полша и други европейски държави.

Тунис затяга с помощта на армията мерките за сигурност

Допълнителни подразделения на туниската армия ще бъдат разположени в големите туниски градове, за да се засилят мерките за сигурност, след като въоръжени мъже нападнаха музея "Бардо", при което бяха убити 23 души, главно чужди туристи, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на канцеларията на президента на Тунис.

Решението е било взето след заседание на държавния глава с командващите въоръжените сили.

Музеят "Бардо", където се разигра вчера трагедията, ще отвори врати за посетители идната седмица, в понеделник или най-късно във вторник, съобщи министърът на културата Латифа Лахдар.