Гръцките фермери пренесоха протеста си в центъра на Атина. Те планират да останат пред парламента до неделя и дори се заканиха да разширят протеста си през уикенда, като блокират летища и пристанища.

Протестиращи фермери докараха тракторите си пред парламента, като развяваха гръцкото знаме и надуваха клаксони. Процесията бе аплодирана от огромно множество и охранявана от силите за борба с безредиците.

"Искаме да се намери решение, да се върнем при земята си и да продължим да произвеждаме, а не да се налага да внасяме селскостопанска продукция. Иначе страната ни няма да оцелее. Не се борим единствено за себе си", каза фермерът Мелетис.

Протестите започнаха още сутринта, като бързо ескалираха в сблъсъци с полицията.

Демонстранти се опитаха да щурмуват земеделското министерство, като обсипаха сградата с дъжд от зеленчуци и камъни, и изпочупиха прозорци. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

По-рано премиерът Алексис Ципрас предложи известни поправки в пенсионната реформа, но земеделците отказаха. Пенсионната и данъчната реформа са условие, което Гърция трябва да изпълни, за да получи международна финансова помощ.

Най-малко четирима души са задържани, а десетима полицаи са ранени по време на днешните сблъсъци между властите и фермери в рамките на протеста против пенсионната реформа и увеличаването на данъците в страната.

Демонстрантите замерваха властите с домати и камъни, счупиха прозорци на сградата на земеделското министерство и запалиха контейнери за боклук на улицата.

Говорителят на полицията Никос Тоскас заяви, че десет полицаи са ранени като двама от тях са в болница. Друг представител на полицията заяви, че фермерите са се опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в министерството. Служителите на реда са употребили сълзотворен газ, за да разпръснати хората като също така са арестували четирима души, предаде БГНЕС.

Сблъсъци между земеделците и полицията имаше и на магистралата към гръцката столица.

В Източна Гърция фермерите успяха да заобиколят полицията и да блокират главния път към летището на Атина. Тази вечер в столицата се очакват масови протести на площад „Синтагма“.