Четирима израелци загинаха при нападение срещу синагога в Ерусалим.

Атаката беше извършена от двама палестинци, които бяха застреляни от полицията.

Терористите влезли в синагогата и нападнали с брадва и пистолет молещите се. Ранени били двама от полицаите и четирима богомолци.

Посегателството срещу храма последва вчерашния призив на радикални палестински групировки, включително „Хамас”, за отмъщение, след като предишния ден палестинец - шофьор на автобус - беше намерен обесен в него.

Семейството на шофьора твърди, че той е убит от радикални евреи. Снощи гневни жители в Източен Ерусалим хвърляха камъни по израелските полицаи.

МВнР осъди атаката

България осъжда остро атентата срещу синагога и религиозно училище в Йерусалим, извършен на 18 ноември, довел до човешки жертви. Съпричастни сме към скръбта на близките на убитите и изразяваме надежда за бързо възстановяване на ранените. Това се посочва в официално изявление на външния министър Даниел Митов.

"Такава агресия нанася тежки щети върху междуетническите и междурелигиозните отношения между двете страни. Призоваваме и Израел, и палестинците да положат всички усилия за овладяване на напрежението, с оглед възстановяване на мирния процес и връщане към политическите механизми за решаване на проблемите", пише в позицията.