В края на ноември, след четири месеца като роби на „Ислямска държава”, 19-годишно момиче и по-малката й сестра, които са язиди, успяват да избягат. Малко по-късно разказват за търговията с роби на терористичната организация.

Девойката, назована като Момиче Бе, е била поробена от бойци на ИД в началото на август по време на инвазията им в кюрдския град Синджар. 14-годишната й сестра също била отвлечена, но майка им успяла да спаси третата си дъщеря – на 11 години, пише „Индипендънт”.

„Майка ми започна да пищи и да моли за милост, след като бойците ни приканиха да се присъединим към тяхната група от млади, специално избрани, жени. Но те ни изтръгнаха от ръцете й. Видях и други жени да бъдат влачени за косите от съседната сграда”, казва тийнейджърката пред „Таймс”.

Още с пристигането си бойците на ИД започнали да разделят местните язиди на групи – първо мъжете от жените и деца, след това омъжените жени от неомъжените: „Те записаха имената и годините ни. Всичко беше организирано. Отведоха ни като добитък”.

В същото време местни сунити се присъединявали към групировката: „Те се присъединяваха към групировката, още преди да са пристигнали бойците. Без дори да ги питат”.

Сестрите били местени два пъти, преди да бъдат настанени в къща в Ирак, собственост на шейх от ИД. Там били изнасилвани многократно от трима сражаващи се за терористичната организация. След това били продадени на командир от ИД и отведени в селото, в което той живеел.

19-годишното момиче разказва, че по време на робството си преживяло редуващи се периоди на домакинска работа и физическо насилие. Било принудено да се откаже и от вярата си, за да приеме исляма.

В края на ноември тя взела сестра си и двете избягали посред нощ. Промъкнали се покрай спящ охранител, изкатерили се по ограда и след това се отправили към кюрдските сили, които ги отвели с хеликоптер на сигурно място.

Случилото се на двете момичета застава в центъра на нов доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл”, който изследва робството като основен пункт в идеологията на ИД.