Представители на международната организация „Четири лапи” заминаха за иракския град Мосул, където се опитаха да изведат и последните две оцелели животни от зоопарка.

На последния контролно пропускателен пункт обаче бяха спрени от иракските военни, въпреки редовните документи и разрешенията.

Репортерът на bTV Марина Евгениева и операторът Иван Филчев са единственият български екип на място по време на акцията.

Как протече акцията?

Спасителният екип тръгва от град Ербил в автономната иракска област Кюрдистан с въоръжена охрана и бронирани автомобили. Кордонът преминава през 7 контролно пропускателни пункта, контролирани от пешмерги и иракската армия, докато стигне до разполовения Мосул.

Щаб квартирата на иракската армия се намира в Източен Мосул, а боеве се водят само на 2-3 км.

Именно там екипът на „Четири лапи” идва да търси съдействие от военните и докато чака, подготвя операцията. Д-р Овидио Рошу подготвя упойките за животните предварително. „Искаме да сме възможно най-бързи от времето на зареждане на упойката до поставянето й”, разказва той.

На място нещата изглеждат спокойни и операцията продължава за рекордно бързо време – само час, но тогава се появяват проблемите.

Снимка: Иван Филчев

Собственикът, който първоначално е казал, че ще даде животните се отмята. Въпреки това с разрешението на армията лъвът Симба и мечката Лулу са натоварени на камиона.

Снимка: Иван Филчев

Кордонът беше спрян на последния иракски пункт. Въпреки дългите преговори и всички разрешителни, животните бяха върнати в Мосул, а акцията по спасяването им продължава.