Десноцентристкото правителството в Чехия оцеля и при четвъртия поискан от опозицията вот на недоверие. След бурни дебати, продължили 7 часа, кабинетът на Петър Нечас остана на власт

Едва 89 депутати - социалдемократи, комунисти и бивши членове на управляващата коалиция, гласуваха недоверие на правителството при необходими поне 101 гласа в 200-местния парламент.

Осемдесет и девет депутати гласуваха доверие на кабинета, а 22 депутати се въздържаха.

Опозицията поиска недоверието на кабинета, след като не успя да получи оставката на финансовия министър Мирослав Калоусек. Отстраняването на министъра беше поискано заради упражнен натиск над полицейски представители във връзка с обвинения срещу бившия министър на отбраната Власта Парканова. Твърди се, че Калоусек заплашил детектив и офицер от националната полиция, разследващи корупционна афера, касаеща закупуването на военнотранспортни самолети CASA от чешката армия между 2007 г. и 2009 г., когато Власта Парканова беше министър на отбраната. Сега тя е депутат от партията на Калоусек, на която Калоусек е заместник-председател.

Парканова загуби депутатския си имунитет заради разследването. Както Парканова, така и Калоусек отричат да са направили нещо нередно.