Чешкият президент Милош Земан предизвика скандал в страната, след като, макар и на шега, сподели идеята да използва „Калашников”, за да се отърве от премиера на страната, който е негов политически противник, съобщават световните агенции.

Политици от всички цветове остро разкритикуваха непремерения коментар по адрес на Бохуслав Соботка.

Земан направи скандалното изказване по време на публичен дебат, след като човек от публиката попита президента за действията на премиера, известен с по-умерената си позиция по бежанските въпроси.

„Ако искате да се отървете от който и да е политик, има само един демократичен начин и това са свободните избори, които ще се проведат след една година... Освен това има и един демократичен начин и той се казва „Калашников”, отговори държавният глава.

Соботка коментира думите на Земан пред агенция ЧТК: „Най-вероятно сме единствената държава в цивилизования свят, където президентът публично призовава за убийството на министър-председателя”.

Говорителите на двете камари на парламента също нарекоха изказването на президента „неприемливо”, без значение от контекста, в който е направено.

Милош Земан и друг път се е забърквал в скандали. Приеман за един от най-големите чешки хардлайнери, той нарече бежанския поток „организирана инвазия”.

По конституция, неговата реална власт е относително ограничена.