Чешкият президент: ИДИЛ може да си направи база в Босна
Много джихадисти са именно от бившата югорепублика
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    2
ИДИЛ

Терористите могат да създадат европейска база в Босна, предупреди президентът на Чехия Милош Земан в интервю за чешката телевизия "Блеск", цитирано от БТА.

Според Земан след загубата на територии в Ирак и Сирия терористите могат да се преместя в Босна, откъдето да извършват атаки в Европа. Освен това те може да се прехвърлят в Афганистан, където имат по-големи шансове за успех.

По думите му в Босна ислямистите имат много поддръжници и в редица босненски градове и села се веят черните знамена на "Ислямска държава". "Опасността би възникнала ако там се съсредоточат хора, бягащи от Сирия и Ирак след поражението на ИДИЛ:, каза Земан.

Най-големите заплахи пред човечеството – ИДИЛ и климатичните промениТова сочат резултатите от анкета на центъра „Пю“ сред близо 42 хил. граждани на 38 държави

Той допълни, че ако прогнозите му се сбъднат, то европейските държави ще трябва да реагират на нова терористична заплаха. Ще възникне необходимостта от преговори с ръководството на Босна и Херцеговина за това как да бъде намалена тази опасност или как да бъде отстранена тя, смята още той.

Босна е свързана с ислямския радикализъм още от времето на юговойните, когато на страната на мюсюлманите се биха и муджахидини. В наши дни се смята, че голяма част от европейските джихадисти са именно от бившата югорепублика. Тя в момента е една твърде трудно функционираща държава, в която властта е поделена между бошняци, хървати и сърби.

  • 1
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре