Чешкият премиер Бохуслав Соботка се отказа да подава оставка. Вместо това той обяви, че ще се стреми към отстраняването на главния си политически противник – финансовия министър и вицепремиер Андрей Бабиш, за да сложи край на конфликта в левоцентристкото правителство, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица социалдемократът Соботка заяви, че ще подаде оставка заедно с цялото правителство. Той промени решението си, след като президентът Милош Земан даде да се разбере, че ще третира оставката като само негова, а не на целия кабинет – позиция, която щеше да остави Бабиш на поста му.

Милош Земан
Снимка: Reuters

„Съставът на правителството би трябвало да остане същия. Единственият, който трябва да бъде сменен, е премиерът“, каза вчера Земан.

„В тази ситуация оставката ми няма никакъв смисъл. Финансовият министър, обременен от големи скандали, ще остане в правителството“, коментира Сободка пред репортери.

Той подчерта, че Бабиш, който е вторият най-богат човек в Чехия, не е съумял да изчисти подозренията, че е избягнал плащането на данъци, когато преди години е купил освободени от облагане акции от собствения си химическо-хранителен конгломерат.

Андрей Бабиш
Снимка: Reuters

Бабиш заяви, че не е нарушавал никакви закони и отказа да се оттегли от министерския си пост. Според него обвиненията са политическа провокация на социалдемократите, които губят подкрепа сред електората преди изборите.

Днес той каза пред Ройтерс, че намерението на Соботка да го уволни ще е в нарушение на коалиционното споразумение.

Говорител на Земан пък каза, че президентът ще се нуждае от време да вземе решение по предложението на Соботка да бъде отстранен Бабиш.

Същевременно 62-годишният Бабиш, лидер на движението Действие на недоволните граждани 2011 (АНО), е сочен за фаворит на парламентарните избори през октомври. Той се радва на 56% рейтинг, което е доста повече от този на Соботка (39%, отреждаща му шесто място по популярност).

Партията на Бабиш също доминира в социологическите проучвания с 28,3%, пред социалдемократите на Соботка с 16,6% и комунистите с 12,2%.

Сегашното трипартийно правителство на Чехия е на власт от началото на 2014 г. В състава му влизат социалдемократите на Соботка, партията на Бабиш и христиандемократите.