Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви договорите с "Инерком" за българския бизнес на ЧЕЗ за приключени. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на чешкото правителство. 

"Българският министър-председател прояви интерес към възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", се казва в съобщението.

"Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички законови мерки по отношение на "Инерком" и източниците на финансиране. Не са открити никакви причини, поради които сделката да не бъде завършена", заявява още чешкият премиер.

Вчера от българското правителство съобщиха, че в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов е помолил чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на „ЧЕЗ Груп“, в случай че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни.

От своя страна чешкият премиер е обърнал внимание на това, че договори вече са били подписани, допълниха от МС. В разговора Борисов е поискал и допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство по темата с продажбата.