Централноевропейските лидери са готови да помогнат на балканските страни да запечатат своите граници с Гърция, за да спрат потока от мигранти в Европа, заяви днес чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, цитиран от Ройтерс.

Въпреки възраженията на Германия, според която това може да утежни ситуацията в Гърция, Вишеградската четворка, включваща Чехия, Полша, Унгария и Словакия, ще обсъди утре плановете на среща на върха в Прага.

Соботка каза, че споразумението на Европейския съюз с Турция за намаляване на потока от бежанци и мигранти засега не носи задоволителни резултати, а времето изтича.

"Сегашната ситуация, при която до 3000 души идват в Гърция всеки ден, със сигурност не е това, което имахме предвид", заяви Соботка.

"Вишеградската четворка осъзнава колко важно е да се съсредоточим върху западнобалканския маршрут и да покажем солидарност със западнобалканските страни, и да им помогнем за защитата на техните граници", каза той.

"Полицаи от страните от Вишеградската четворка вече помагат на македонската граница, готови сме да увеличим помощта си, ако е нужно", заяви Соботка.

На срещата в Прага ще присъстват също така лидерите на България и Македония.

Соботка каза, че ще обсъди плановете с гръцкия външен министър във вторник - преди среща на лидерите от ЕС в Брюксел в четвъртък.