Чешкият премиер Петер Нечас обяви, че е освободил от поста му министъра на правосъдието Жири Посписил заради опитите му да се противопостави на рестриктивните икономически мерки, които правителството иска да въведе.

„Тази стъпка се налага заради мениджърски провал, по-специално в областта на бюджета”, заяви Нечас, който е лидер на десните Граждански демократи. Той добави, че искането на Посписил за допълнителни средства за министерството му през 2013 г. има деморализиращ ефект върху останалата част от кабинета.

Според наблюдатели обаче уволнението се използва за параван и Посписил е бил освободен от поста заради антикорупционните мерки, предлагани от него на фона на медийни обвинения в укриване на подкупи във високите етажи на властта.

Друго обвинение към правосъдния министър е, че е променил състава в кабинета на главния прокурор на Прага.

„Изглежда, че битката за независимите постове в прокурорския кабинет временно е загубена”, заявява министърът на външните работи Карел Шварценберг, лидер на коалиционния партньор на Нечас. Според него Посписил е наказан заради противопоставянето му на съпартийците.

Това не е първият път, в който корупцията се оказва проблем за кабинета на Нечас. Откакто той дойде на власт през 2010 г., трима министри загубиха работата си заради корупционни скандали – на околната среда, индустрията и транспорта.

Президентът Вацлав Клаус официално уволни 36-годишния Посписил тази сутрин. Очаква се Нечас да обяви наследника му до седмица.