Полша, Естония, Латвия, Литва, Румъния и България изразяват безпокойство от засилващата се заплаха за националната им сигурност. По този начин чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки обясни готовността на страната да участва със 100 войници в натовските сили за бързо реагиране, които се предвижда да бъдат разположени по източните граници на алианса.

"Там са регистрирани много случаи на нарушаване на националното въздушно пространство и териториални води", отбеляза той в интервю за чешка телевизия.

На срещата на върха на НАТО през юли във Варшава ще бъдат разгледани плановете за разполагането на сили за бързо реагиране по източните граници на блока. За това най-много настояват правителствата на Полша и трите бивши съветски републики на Балтийско море, отбеляза ТАСС.

Руската агенция подчерта, че както Стропницки, така и чешкият генерал Петер Павел, който оглавява Военния комитет на НАТО, са подчертали по телевизията, че укрепването на източния фланг на пакта не е насочено срещу Русия и силите за бързо реагиране няма да са по-големи от една бригада.