Черна гора очаква да бъде поканена да се присъедини към НАТО на предстоящата среща на Алианса през декември. Това стана ясно по врене на среща на посланиците на НАТО и Черна гора в Подгорица в сряда тази седмица, предаде американското издание „Уошингтън поуст”.

Ако НАТО оправи поканата, то Подгорица ще бъда първата присъединена страна към Алианса в Източна Европа след членството на Албания и Хърватия, което започна през 2009 г.

„Убеден съм, че покрихме критериите, изкисвани от държавите членки на НАТО, за да се вземе решение през декември Черна гора да бъде поканена”, заяви черногорският външен министър Игор Лукшич пред Ройтерс.

В същото време Москва смята, че разширяването на НАТО към Западните Балкани ще бъде „провокация”, а адриатическото крайбрежие на Черна гора е любима дестинация за частни руски капитали и туристи, откакто държавата се отдели от Сърбия през 2006 г.

Отношенията между Москва и Подгорица пострадаха сериозно, след като Черна гора подкрепи санкциите на Запада към Русия след анексирането на Крим.

Много от сърбите в Черна гора остро се противопоставят на присъединяването към НАТО.

В момента Черна гора води преговори и за членство в ЕС.