Част от човешка челюст, принадлежала на един от съвсем първите хора, бе открита при разкопки в Етиопия, предаде Би Би Си. Според учените тази вкаменелост датира от преди 2,8 милиона години – с 400 000 години по-рано, отколкото досега се смяташе, че се е появило човечеството. Новото откритие може да се окаже революционно за теорията на еволюцията.

Находката води до предположението, че промените в климата са причина за прехода от обитателите на дърветата до ходещите изправени човешки същества.

Според учените има ясна връзка между този фосил и човекоподобния примат, чиито останки на 3,2 милиона години, са открити в същия район на Източна Африка през 1974 г.

От дългия времеви период между епохите на произход на двете вкаменелости обаче няма много археологически доказателства, които да установят връзката между двете.

Новата находка е част от лявата долна челюст и има пет зъба. Кътниците са по-малки от тези на приматите от същия регион – една от чертите, които различават хората от по-примитивните им предци.

Според учените, които участват в изследването на новия фосил, с негова помощ се хвърля светлина върху еволюционен период от около милион години, за който няма никаква информация.

Датирането на челюстта може да помогне да бъде намерен отговор на един от най-важните въпроси за човешката еволюция – какво е накарало някои маймуни да слязат от дърветата и да се устроят на земята.

Друго проучване на фосили от флората и фауната в региона подсказва, че драстична промяна в климата приблизително по същото време е превърнало Източна Африка от местност с буйна горска растителност в савана. Когато дърветата отстъпили място на обширни тревисти полета, маймуните се възползвали от новата си околна среда, развили по-големи мозъци и станали по-малко зависими от големите си челюсти и зъби, защото започнали да използват инструменти.

Все пак ентусиазмът е умерен – много учени настояват, че само парче от челюст не е основание за толкова генерални заключения. Причината е, че появата на човешки черти не е уникална за Източна Африка – подобно развитие се е случило и в Южна Африка преди 1,95 милиона години, независимо.

Подобна теория означава, че преди около 2 милиона години в Африка са живели едновременно няколко човешки вида, като само един от тях е оцелял и се е превърнал в Homo Sapiens. Сякаш природата е експериментирала с няколко различни версии на една и съща еволюционна конфигурация, докато една не се е оказала успешна, обясняват учените.