Чешките законодатели дадоха „зелена светлина” на легализирането на употребата на марихуана за медицински цели, съобщава АФП.

Законът, който предстои да бъде подписан от президента на страната, за да влезе в сила, узаконява употребата на наркотика по рецепта, издавана от лекар, за пациенти страдащи от тежки болести като рак, Паркинсон, множествена склероза, псориазис и др.

Сенаторите от горната камара на чешкия парламент са одобрили законопроектът с 67 гласа „за” от 74 присъстващи законодатели от общо 81.

Съгласно законът, употребата на марихуана за медицински цели няма да се покрива от здравната застраховка на болния. Документът урежда и режимът за отглеждане, внос, и разпространение на растението.

Бившата комунистическа страна с над 10-милионно население е известна с либералния си подход към леките наркотици, с който се превърна в атрактивна туристическа дестинация през последното десетилетие за туристи от цял свят, припомнят международните наблюдатели.

По действащите закони в Чехия притежанието на до 15 грама марихуана и до пет растения в домашни условия е наказуемо с малка глоба, което и привлича консуматорите от съседните държави, най-вече Полша.