Чешката полиция заяви днес, че ще спре да задържа сирийски мигранти, които кандидатстват за убежище в Унгария, но се стремят да стигнат до Германия, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Мярката значително ще намали времето, нужно на мигрантите да стигнат до Германия. Досега чешките власти настаняваха такива мигранти в центрове за 42 дни. Според полицията това решение е било предизвикано от отказа на Унгария да приема такива мигранти и от заявената от Германия готовност да не ги връща.

Органите на реда казаха, че само ще проверяват документите на мигрантите и ще ги оставят да си вървят.

Чехия е използвана от мигрантите предимно като транзитна страна по пътя им към Германия и други по-богати държави от Европейския съюз.

Междувременно световните агенции съобщиха, че чешката полиция маркира с номера ръцете на бежанци, пристигнали с влакове от Австрия и Унгария, което предизвика гнева на правозащитниците, тъй като напомня подобна нацистката практика спрямо концлагеристите.

С маркери чешките полицаи са изписали номера върху ръцете на 214 бежанци, задържани във вторник в югоизточен граничен пункт във влакове от Австрия и Унгария. Повече от тях са бежанци от Сирия.

Говорителката на Министерството на вътрешните работи Лучи Новакова заяви, че решението е взето заради увеличаващия се брой деца сред бежанците. "Нашата цел е да предотвратим деца да се загубят по пътя", каза тя пред Франс прес.

Мярката по-специално се прилага спрямо големи групи бежанци, за да се изготви и поддържа регистър на членовете на семействата“, поясни Катерина Рендлова, говорителка на полицейската част, която се занимава с пристигналите бежанци.

"Ние също така записваме номера на влака, с който са пристигнали, така че знаем в коя страна трябва да ги върнем в рамките на системата за обратно приемане", добави тя

За разлика от други страни членки на ЕС, чешките власти твърдят, че имигрантите, които влизат в страната, без първо да са подали молба за предоставяне на убежище, трябва да бъдат върнати в държавата, от която са пристигнали, съгласно договореността от Дъблин.

Рендлова каза още, че на бежанците са били давани номера върху лист хартия, но те ги изхвърляли. „Те се съгласиха с маркировката, нямат проблем с това, знаят, че то е в техен интерес", каза още служителката. Срещу новата практика обаче се обявиха правозащитници и адвокати.