Луксозният часовник на ръката на Дмитрий Песков, говорителя на руския президент, се превърна в хит в интернет. Той стана обществено достояние по време на сватбата му с олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Татяна Навка. Би Би Си се опита да разбере съществува ли "кодекс на честта" за руските чиновници и какво очаква нарушителите му, предаде БГНЕС.

На 1 август на сватбата с олимпийската шампионка Татяна Навка на ръката на чиновник от Кремъл се появи часовник Richard Mille RM 52-01 с цена 620 000 долара (38 млн. рубли).

Снимка: Instagram

Според декларацията за миналата година същият този чиновник има доходи в размер на 9 млн. рубли. Дмитрий Песков каза пред журналисти, че часовникът е подарък от жена му и няма да влиза в повече подробности. "Това е личен въпрос, той не засяга никого", отсече чиновникът.

По-късно спортистката заяви, че самата тя е направила подарък на мъжа си. "Аз съм олимпийска шампионка. Работя много, включително и през цялото лято. И, разбира се, печеля пари с труда си, мога да си позволя да направя хубав подарък", каза тя в интервю за в. "Комсомолская правда". "И въобще това няма никакво значение", добавя Навка.

Снимка: Instagram


Впрочем миналия месец в програмата "Всё будет хорошо" Татяна Навка заяви, че й се налага да заплати 700 000 рубли разходи по дома на майка си.

Опозицията настойчиво иска да стане ясен произхода на парите и открива снимка на часовника на ръката на Песков, направена месеци преди сватбата. Екипът на опозиционера Алексей Навални на различни снимки на чиновника откри още 4 броя различни часовници с обща стойност 9,5 млн. рубли ($ 154 000).

"Социална отговорност" в действие?

През май на портал в интернет за информация за разработването на проекти за нормативните правни актове се появи нов проект за етичен кодекс на държавните служители. За нарушения на кодекса чиновниците ги чака осъждане или порицание. Съгласно проекта държавните служители са длъжни "вярно и предано да служат на интересите на гражданите, обществото и държавата, да проявяват коректност и внимание при общуването с гражданите и длъжностните лица, да пазят държавното имущество".

В документа няма конкретни указания – на чиновниците само е препоръчано "да се ръководят от принципите на държавната служба, законността, лоялността, социалната отговорност, откритостта, безпристрастността и честността". Също така е препоръчан дрескод – класически костюм, но допускащ джинси и по-малко официални дрехи.

В лоялната на Кремъл обществена организация "Открито правителство" смятат "порицанието" за разкош на чиновниците остаряла норма, само че не споменават конкретни санкции за провинилите се държавни служители. За сравнение – в Китай в рамките на борбата с корупцията след идването на власт на сегашния председател на КПК Си Дзинпин забранила да се демонстрират предмети, свързани с разкош. Изрично бяха споменати швейцарските часовници.

"Етика на държавния служител"

Неофициален кодекс на чиновника се появи в Русия през 2010 г., разказа пред руската редакция на Би Би Си старши научният сътрудник на центъра за документални изследвания ВШЕ Алексей Титков. "Кодекс на чиновника в Русия съществува като документ на неофициално равнище – етика на държавния служител – която беше приета през 2010 г.

Там беше определена стойността на подаръците и описани всички ситуации, когато е добре да се въздържаш от получаването на подаръци."

В текста на документа дословно се говори, че на държавния (общински) служител се забранява да получава подаръци и възнаграждения от физически и юридически лица във връзка с изпълняването на длъжностните си задължения . В ролята на наказание за нарушаване на етиката в този кодекс има "морално осъждане".

"Въпросът е в това доколко те трябва да бъдат взимани предвид от държавните служители, как правилата се отнасят с общественото мнение и какво е позволено на чиновниците според мнението на хората. Това не е въпрос за порицаване на Песков, а по-скоро пример за социално негодувание", смята Титков. "Нормите – какво може и какво – не – на практика само са добавени, и историята с Песков е важен момент и прецедент."

"Обществото е лицемерно"

Присъстващият на сватбата политик от "Партията на зелените" Олег Митвол каза пред руската редакция на Би Би Си, че бил удивен от трескавия интерес към часовника. "Това е възможно само в нашата страна. Тук, независимо от това има или не източник, интересът не отслабва, могат да бъдат използвани каквито искате думи.

Има договори, нали разбирате. Когато говорих със споменатия, може да не се надяваш, той категорично да каже: "Подари ми го съпругата ми, няма да го свалям". Не стана лицемер, а у нас обществото е достатъчно лицемерно", казва експрефектът на северния административен окръг на Москва.

"За допустимо се смята да ходиш с пачка банкноти и скъсани джинси, а декларацията ти да показва нула. Логиката е разбираема: той дълго време е бил дипломат от кариерата, знаете как се плаща там. Поради което сега не иска да сваля от себе си подаръка", обяснява Митвол. "Смятам, че тя не го е купила по цената в каталога – аз , например, никога не съм купувал по каталожна цена. При такива вещи първо се публикува цена, а после се правят сделки", добавя политикът.

"Хората нервничат поради самия факт, че съпруга подарява на мъжа си часовник. А ако беше подарила апартамент? Тя е солистка, пълни залите, лице е на Garnier, Valio (както каза самата фигуристка в интервю тя е лице и на шведската козметична компания Oriflame ). Просто съм в шок, макар че разбирам къде живеем, обобщава политикът.

В интервю за "Московский комсомолец" Митвол каза по-рано, че "Песков за известно време дал назаем часовника".

"Барак Обама носи часовник Jorg Gray 6500 за $259, Ангела Меркел - Boccia Titanium за €89, Франсоа Оланд - Swatch Quaterman за €120", сравни в Туитър блогърът Рустем Адагамов цените на часовниците на държавни глави.