Остават броени часове до най-бляскавото събитие в кино индустрията – връчването на наградите „Оскар”.

В ръцете на своите нови притежатели ще попаднат високите 34 сантиметра и половина статуетки. Те са изработени от масивен бронз и имат 24-каратова позлата.

За произхода на името Оскар се носят легенди. Ясно е обаче, че наградите тежат почти 4 килограма и изобразяват стилизирана фигура на рицар, който държи меч.

Тя е стъпила върху основа, която както се вижда само при поглед отгоре, изобразява филмова ролка с пет кръга. Те символизират петте клона на филмовата академия – актьори, режисьори, продуценти, техници и писатели.

Наградите „Оскар” отдавна не са само филмово събитие. Много често наградените използват високата трибуна на едно от най-гледаните събития в целия свят, за да отправят политически послания.

По стълбите пред „Долби Тиътър” тази година ще мине и българският аниматор Теодор Ушев, който ни увери, че няма да пише или да репетира реч, защото е суеверен. С него се срещнаха специалните пратеници на bTV в Лос Анджелис Петя Дикова и Борис Пинтев.

„Не искам да говоря за това. Дали ще печеля, не говоря дали ще спечелим или не, аз така го чувства. Ние, и петимата режисьори, които имаме филми и сме вече победители. И аз не искам нищо повече”, каза той пред bTV.

Казва, че номинацията за „Оскар” струва поне 10 години работа. „Струва цял един живот”, казва Ушев.

Всички ще стискаме палци на Теодор Ушев и българския екип.

Специалното студио за наградите „Оскар” гледайте по bTV Cinema тази вечер от 23:00 ч.