Британският крал Чарлз III ще възобнови публичните си прояви и ще се върне към обществените си задължения следващата седмица, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Новината идва на фона на слуховете, че състоянието на краля се влошава.

Монархът ограничи публичните си прояви, след като на 5 февруари тази година от двореца съобщиха, че е диагностициран с рак.

За да отбележат периода на лечение и възстановяване от рак, Чарлз III и кралица Камила ще направят съвместно посещение в център за лечение на рак следващия вторник, където ще се срещнат с медицински специалисти и пациенти.  

Снимка: Ройтерс

Това посещение ще бъде първото от редица  ангажименти, които монархът ще предприеме през следващите седмици. Лечебното заведение няма да е, това, в което е преминавала терапията на краля.

В изявлението на двореца се посочва, че през юни Чарлз III и Камила ще бъдат домакини на държавно посещение на императора и императрицата на Япония. То беше отложено през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

Изявлението завършва с благодарност за пожеланията по повод наближаващата първа годишнина от коронацията, която се състоя на 6 май миналата година.

Снимка: Daily Mail

Междувременно и принцесата на Уелс Кейт Мидълтън съобщи, че се лекува от рак. На 22 март чрез видеообръщение тя обяви, че е в начален стадий на лечение и болестта е открита след коремната ѝ операция през януари.