Вълна от мюсюлмански протести и насилие предизвика новият брой на „Шарли ебдо”, съобщават световните агенции. Френското сатирично издание се завърна след разстрела на някои от водещите си журналисти и карикатуристи с нова рисунка на пророка Мохамед на първа страница. Това днес доведе до демонстрации в Газа, Ингушетия и Нигер.

В столицата на африканската страна Ниамей бяха подпалени седем църкви и загинаха трима души. Стотина полицаи пазеха катедралата в града от младежи с бухалки, прътове и кирки.

Две тела са открити в един от опожарените храмове, а третата жертва е жена, която се е задушила от пушека и сълзотворния газ в заведение.

Вчера подобен протест отне живота на 4 души във втория по големина град в Нигер Зиндер. 45 души бяха ранени. Църкви и магазини понесоха материални щети, но най-тежко пострада френският културен институт, чиято сграда беше подпалена. Френските граждани в страната бяха посъветвани да не излизат от домовете си.

Неизвестни лица надраскаха с обидни надписи стените на френския културен център в град Газа. "Френските журналисти ще отидат в Ада", гласеше един от надписите. Центърът в момента е затворен, след като стана мишена и на две експлозии, за които отговорност поеха ислямисти.

Протестен митинг срещу публикацията на карикатурите на пророка Мохамед във френското издание се състоя и в столицата на руската република Ингушетия - Магас. В демонстрацията участваха над 20 000 души. Това е най-големият протест там за последните 10 години.

Днес имаше и протести в Пакистан, а вчера срещу „Шарли ебдо” се надигнаха в Алжир, Сенегал и др.

По повод протестите срещу карикатурите на пророка Мохамед днес френският президент Франсоа Оланд защити свободата на словото.

„Франция има принципи и ценности и тези ценности са именно свободата на словото”, каза Оланд и подчерта, че някои от страните, в които има протести срещу карикатурите на пророка, са били подкрепяни от Париж в тяхната борба срещу тероризма.

Държавният глава добави, че понякога някои от тези страни не могат да разберат какво е свободата на словото, защото са били лишени от нея.

Междувременно, тиражът на "Шарли ебдо" достигна 7 000 000.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел