Безредици избухнаха в щата Мисури, след като в събота полицай застреля цветнокож младеж. Местни жители са убедени, че убийството на момчето е на расова основа.

Гневна тълпа демонстранти обсади полицейското управление във Фъргюсън, щата Мисури. Хората скърбят за 18-годишния Майкъл Браун.

Според властите инцидентът е станал, когато полицай се спречкал с двама младежи на улицата. По думите му, единият го блъснал в полицейската кола и се опитал да му вземе оръжието.

„Имало е поне един изстрел в колата, след което полицаят излиза. Последва стрелба, при която полицаят застрелва заподозрения”, обясни директорът на полицията в Сейнт Луис Джон Белмар.

Приятелят на загиналото момче обаче, твърди друго. След като разменили няколко реплики с полицая, той започнал да души Майкъл и се е опитал да го вкара в патрулната кола. Момчето успява да избяга, но докато тича, полицаят го застрелва в гръб.

„Не сме създавали никакви проблеми, нямахме оръжие. Той стреля веджъж, приятелят ми вдигна ръце във въздуха и започна да се снижава към земята, но полицаят се приближи с оръжието и стреля още няколко пъти”, категоричен е Дориан Джонсън.

Напрежението ескалира късно вечерта по време на бдение в памет на загиналото момче. Чуха се викове „Убийте полицията", изпочупени бяха витрини на магазини и прозорци на автомобили. Ситуацията вече е овладяна, няма пострадали.