Председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна днес извършването на геноцид над арменците в Османската империя. Очаква се долната камара на германския парламент да гласува официално необвързваща резолюция по въпроса преди началото на юли, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

По-рано Ройтерс съобщи, че резолюцията вече била одобрена с подкрепата на всички парламентарни групи.

Тази седмица депутати от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел публикуваха на сайта на Бундестага проекторезолюция, която на практика използва същите формулировки като германския президент Йоахим Гаук, който снощи заяви, че е бил извършен геноцид над арменците, посочва ДПА.

В проекта не се споменава директно, че Османска Турция е извършила "геноцид", което вероятно цели да се смекчи удара за Анкара. Но използването на думата "геноцид" от шефа на парламента Норберт Ламерт със сигурност ще предизвика гнева на Турция, въпреки внимателния му тон по време на дебатите, посочва ДПА.

В проекторезолюцията на Бундестага се казва, че Холокостът е бил още по-лош от арменския геноцид. Масовото изтребление на евреи от нацистите е определено като "единствено по рода си събитие, за което Германия носи вина".

Проектът е бил разискван днес на първо четене. Сега той ще премине по обичайни парламентарни процедури, преди да бъде подложен на официално гласуване преди началото на юли, преди лятната ваканция на Бундестага.