Парламентът на Германия с голямо мнозинство даде мандат на правителството на канцлера Ангела Меркел да възобнови преговорите за трети спасителен заем от ЕС и МВФ за Гърция, съобщиха световните агенции.

Депутатите в долната камара на Бундестага подкрепиха подновяването на преговорите за 86 милиарда евро с 439 гласа "за", 119 "против" и 40 "въздържали се".

По време на дебатите преди гласуването канцлерът Ангела Меркел обяви, че Гърция щеше да бъде изправена пред "хаос и насилие", ако беше напуснала еврозоната. Тя  обаче разкритикува гръцкия премиер Алексис Ципрас за това, че е разрушил икономическото доверие в страната си.

Пред Бундестага Меркел подчерта, че съгласуваният в понеделник план за реформи в Атина в замяна на нов спасителен заем ще бъде тежък за гръцкия народ.

"В момента е необходимо да се окаже натиск върху гръцкото правителство да извърши реформите, а не да спира там, където е, надявайки се на облекчаване на дълга или на някаква друга помощ", коментира по-рано днес Герда Хаселфелд, председател на парламентарната група на ХСС.

Междувременно и австрийският парламент даде зелена светлина на правителството за започване на официални преговори за трети спасителен пакет за Гърция.