Кое предреши вота на американците да изберат милиардер за свой президент и как това ще се отрази върху българската общност в щатите? Отговорите на тези въпроси потърсиха специалните пратеници на bTV в Америка Теодора Трифонова и Иван Георгиев. Двамата репортери отразиха финалната битка между кандидатът на републиканците Доналд Тръмп и този на демократите – Хилари Клинтън.

За разлика от България, предизборната кампания в Съединените щати спокойно може да бъде сравнена с маратон. Изтощителен и достатъчно дълъг, за да бъдат премахнати поне малко публичните маски на двамата основни кандидати.

Битката за Белия дом започна през лятото на 2015 г. За година и половина двамата обиколиха Америка и се опитаха да завладеят всеки щат – хиляди срещи с избиратели, интервюта, лекции и задочни диспути.

През последния месец Клинтън и Тръмп се сблъскаха три пъти очи в очи – дебати, които струваха милиони и чупеха рекорди по зрителски интерес и мръсни удари под кръста.

Освен дебатите обаче двамата кандидати използваха всяка възможност да покажат на своите избиратели, че под строгите си политически маски крият… човешка добрина и чувство за хумор.

В Съединените щати кампанията продължи достатъчно дълго, за да чуят избирателите в национален ефир, че кандидатът на републиканците Тръмп планира убийството на Севернокорейския лидер Ким Чен-ун. „Този човек е лош пич! Не го подценявайте”, аргументира се тогава кандидатът за президент.

Клинтън няколко пъти трябваше да отговаря защо е изпращала секретна държавна информация през личната си електронна поща.

На Доналд Тръмп също му се наложи да се извинява сериозно, след като в запис от 2005 г. го чухме да обяснява, че си позволява да опипва жени, защото е известен.

С приближаването на изборите, сградата на Тръмп на Пето авеню привлича десетки, готови да жертват време, гласни струни и дори здравето си в името на републиканската победа. Сред тях е и легендарният в Ню Йорк гол каубой.

Агресивното отношение на бизнесмена също стана част от стратегията на демократите, след като привържениците на Клинтън започнаха да носят тениски с думите „тя е ужасна жена”, изречени от Тръмп.

Междувременно Хилари Клинтън заложи на малко по-утвърдени имена в музикалния бизнес, които да рекламират основното й предизборно мото: Силни заедно.

Негативната кампания обаче раздели дълбоко американците.

Другата България

На повече от 8000 км. разстояние от нашата страна се намира другата България. Това е чикагското предградие „Дисплейнс”, където живее най-голямата българска общност.

За голяма част от българите зад океана американските избори звучат така: остават или отпадат американските визи при новия президент? В Чикаго живеят над 100 хил. наши сънародници, а родна реч може да бъде чута почти навсякъде.

Семействата, живеещи в „Дисплейнс” говорят на български, ядат българска кухня, продавачите и персоналът в магазините също са българи.

Много наши сънародници не крият, че симпатизират на Доналд Тръмп, но вместо да донесе успокоение за скорошно отпадане на визите, кандидатпрезидентската кампания в Съединените щати тази година донесе по-скоро притеснение за хиляди наши сънародници, които искат да живеят и учат в Щатите.

Освен българите, които са се устроили трайно зад океана, кампанията даде повод за тревога и на много младежи. Близо 7000 българчета всяка година пътуват и работят отвъд океана с летните студентски бригади. Сред тях е и студентът в Софийския университет Теодора Дамянова, за която лятната бригада в Ню Йорк преди година е сбъдната мечта. „Когато се стараеш хората насреща го оценяват и ти дават възможност за още и още”, споделя тя.

За Теодора лятната бригада е много повече от сезонна работа. Нейният началник Боб Уфър е една от основните причини за това. Той помага на приятеля й Захари да поиска ръката й не другаде, а в короната на Статуята на свободата.

Старание и удоволствие от работата в сянката на най-известния американски символ – това изисква Уфър от Теодора и останалите над 100 чуждестранни студенти, които всяко лято посрещат 20 хил. туристи на ден. Според него едни от най-трудолюбивите студенти са имено българите.

По време на предизборната си кампания, Доналд Тръмп официално заяви, че ако спечели вота на 8 ноември, ще прекрати чуждестранните студентски програми, за да стимулира младите американци от големите градове да заемат овакантените места. Според Уфър Тръмп трябва да стои далеч от политиката.

Ключовата Флорида

Безспорно най-важният и ключов щат в предизборната надпревара е Флорида, който дава и най-много електорални гласове на кандидатите за Белия дом.

Ако свързвате Маями само със слънце, плаж и забавления, ситуацията в града беше повече от напрегната – в изборния ден се извиха дълги опашки. Тук най-многобройна е общността на латиноамериканците от Пуерто Рико, Куба, Колумбия и Мексико.

Дни преди изборите, общите резултати в щата показваха равенство на двамата кандидати. Сред латиноамериканците обаче преднината е за Хилари Клинтън – 60% срещу 30% за Доналд Тръмп.

Преди четири години Барак Обама е преизбран за президент след като печели повече от 70% от гласовете на латиноамериканците. Тогава начело на кампанията му във Флорида е американецът от кубински произход Фернанд Аманди.

„За какво са американските избори: Флорида, Флорида, Флорида. Кандидатите харчат толкова време и пари тук. Хилари Клинтън беше тук три пъти за една седмица, Доналд Тръмп също”, казва Аманди.

Само за последната седмица два пъти президентът на Съединените щати Барак Обама е в Орландо, Флорида, където е една от най-големите латино общности, за да подкрепи Хилари Клинтън.

Агитационното шоу в квартал „Кисими” беше съпроводено с концерт на световната звезда Стиви Уондър.

Снимка: Reuters

Финалната права

Поглед към електоралната карта на САЩ показва, че има 11 щата, където резултатите от изборите до последно не бяха ясни. Сред тях с най-голяма тежест в електоралния колеж, който избира бъдещия президент, е Флорида с 29 гласа. За сравнение победата в друг ключов щат Ню Хемпшир дава едва четири.

Точно Флорида обърна вота в деня на изборите.

Снимка: Reuters

100 хил. гласа отдалечиха Хилари Клинтън от победата, неочаквано за всички политически експерти, социологически проучвания и журналисти. Клинтън загуби президентската надпревара и засега не успя да запише името си в историята като първата жена президент на Съединените щати.

Снимка: Reuters

Привържениците на Хилари Клинтън се бяха събрали, за да отпразнуват заедно с нея победата. Всички си тръгнаха със сълзи на очи. За минути залата опустя и шоуто, готвено в продължение на месеци, бяха събрани за минути. Бяха демонтирани и оръдията с празнични конфети, с които трябваше да се отпразнува победата й.

Остана само празната трибуна, на която тя трябваше да произнесе речта си като президент на Съединените щати.

Междувременно победителят Доналд Тръмп се появи триумфиращ в изборната нощ, но изненада с нов тон и с призив за единство.

Снимка: Reuters

„Сега е време Америка да превърже раните на разделението. Ние трябва да се обединим. На всички републиканци, демократи и независими в цялата страна казвам – време е да се обединим като един сплотен народ. Обещавам на гражданите на тази страна, че ще бъда президент на всички американци”, каза Тръмп в първото си изказване.

Хилари Клинтън замълча до сутринта, когато изнесе една от най-запомнящите си речи. „Това не е резултатът, който искахме и за който работихме. И аз съжалявам, че не спечелихме тези избори заради ценностите, които споделяме и заради визията ни за нашата страна.

Снимка: Reuters

Докато усвоява първите уроци в изкуството да бъде държавник, Доналд Тръмп се сблъска и с първата си криза – протести на недоволство в множество американски градове.

За следващите четири години Америка направи своя избор.

Дали ще го повтори отново след четири години зависи от един човек и името му е Доналд Тръмп.