ЕМ! Това са инициалите на френско политическо движение, което е само на 1 година. Името му, "En marche!", може да се преведе "Напред", или "В поход". Разбира се, инициалите " ЕМ!" не са случайни. Те са същите като тези на създателя му – Еманюел Макрон. Непознат само преди две години, след седмица той може да е бъдещият президент на Франция. Как за рекорден срок се стига до върховете на властта? Това е "ЕМ!": Енигмата Макрон!  

"Често в чужбина се представям като човек, който работи с Еманюел Макрон, по-лесно е!" Шега! Последвана е от любезни усмивки. Тъй като шегата е на френския президент Франсоа Оланд, тя очевидно има по-дълбок смисъл.

Снимка: EPA

Щастливата звезда на Макрон на политическия небосклон изгрява през 2008 г. Тогава един от водещите икономически анализатори във Франция, Жак Атали, е впечатлен от таланта на 30-годишния банкер. Кани го в елитна група от експерти, която подава идеи за възстановяване на икономическия растеж. Изпращат се на Оланд и са основа на печелившата му президентска кампания.

Жак Атали,
Снимка: Getty Images

През 2012 г., веднага след избирането на Оланд, Еманюел Макрон получава ключов кабинет в Елисейския дворец. В продължение на две години отговаря за макроикономическите въпроси и за еврозоната. Той е основният шерп, който подготвя пътя за всички международни срещи на президента Оланд. Така, имена на високопоставени лица попълват списъка с контактите му. Ракетата Макрон започва да избира бъдещата си орбита.

Снимка: EPA

Сериозен смут в политическата йерархия настава през 2014 г, когато премиерът Манюел Валс настоява да вземе Макрон в правителството си. Абсурд!, отсичат традиционалистите. Та Макрон никога не се е явявал на избори. На всичко отгоре е и бивш много печеливш банкер.

От бизнес-банката Ротшийлд тръгва прякорът му "финансовия Моцарт". Ако стане министър, може правителството да бъде обвинено във връзки с бизнеса. Оланд обаче решава, че не трябва да се лиши от този талант. Макрон поема ключовото финансово министерство.

Снимка: Getty Images

Започва лудо надбягване и между Макрон и останалите министри, между Макрон и премиера, между Макрон и журналистите. Всички тичат, но Макрон – по-бързо. Оформя се обещаващ нов състезател във френския политически живот и медиите следят с интерес.

В края на 2015 г само няколко човека знаят тайната на финансовия министър. Той готви собствен проект. На 6 април 2016 г. в родния си град Амиен Еманюел Макрон дава старт на политическото си движение. Не изглежда много обещаващо, но успява да скандализира елита. Да не би Макрон да се готви за нещо по-голямо?! Дали Макрон си дава сметка, че може да препречи пътя на президента за втори мандат?

Снимка: EPA

Телефонът на Макрон звъни. Обажда се Франсоа Оланд. Казва му бързо да вземе решението си. На следващия ден звъни телефонът на Оланд. Обажда се Еманюел Макрон. Казва му: "Решението ми е взето. Напускам правителството!"

Снимка: EPA

Ракетата Макрон е изстреляна.

В похода на Еманюел Макрон се включват политици, икономисти, артисти, обикновени симпатизанти. Привлечени са от движението, което не е нито левица, нито десница. То е и левица, и десница.

По нищо не прилича на партия. По-скоро напомня супер атрактивна новосъздадена компания, чийто собственик лично следи за ритъма. На всеки имейл и обаждане трябва да се отговаря бързо. Не бива да се изпуска нито един потенциален симпатизант.

Снимка: EPA

А тези, които отговарят и движат машината "Макрон", са 20-годишни. Доброволци са. Готови да работят денонощно за своя шампион. Разучили са всеки детайл от кампаниите в Съединените щати на Барак Обама, Берни Сандерс и Хилъри Клинтън. Опитват се да си представят какво би било успешно във Франция и действат.

Решаващият поглед обаче е по-зрял – погледът на Брижит.

Снимка: EPA

Може и да не се харесва винаги на младоците от екипа, но Брижит следи за текста, за интонацията, за жестовете. Твърди, че от 20 години е готова на всичко за Еманюел.

Двамата се срещат в гимназията в Амиен. Тя преподава френска литература и театър.

Снимка: Getty Images

Само те си знаят кога връзката им се превръща в любовна. Семейство Макрон не е очаровано от срещите на сина им с 24 години по-възрастната Брижит, омъжена и майка на три деца. Връзката обаче продължава. Брижит става мадам Макрон преди десетина години.

Снимка: Reuters

Днес Брижит е гръбнакът на идеята Макрон, а след седмица може и да е първа дама на Франция.

23 април 2017 г. 20 ч. Това е краят на първия тур на президентските избори.

Двамата кандидати класирани за втори тур са Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен. Хиляди симпатизанти с тениски ЕМ! чакат своя шампион в панаирния център в Париж. DJ, танци, прожектори, шоу… "Макрон президент!" Дори ние, акредитираните журналисти, които от месеци следим стратегията "Макрон", започваме да се питаме не е ли малко рано.

Снимка: Десислава Минчева

На сцената се качват г-жа и г-н Макрон. Не, не е рано, очевидно! Еманюел Макрон празнува първата си победа.

Снимка: БГНЕС

Една година след доста вялото начало на движението му в Амиен, той вече е фаворит за втория тур на президентските избори. Световните лидери се успокояват. Русия обаче изглежда притеснена.

Може ли обаче на 7 май Льо Пен да му конфискува победата? Може, ето как:

Късно вечерта след победата на първи тур, Макрон покани най-близките хора от екипа си в известното бистро „Ла Ротонд”. Най-известните световни художници са пили аперитива си там в началото на XX век.

Журналистите, които следим Макрон, отдавна знаем, че бистрото му е любимо още от годините в банката, а салата Ла Ротонд– предпочитаната поръчка. Никой не би се впечатлил от частното парти на Макрон, ако то не се организираше вечерта след първия тур.

Само една битка е спечелена, но не и войната срещу Льо Пен.

Този път салата Ла Ротонд остави горчив вкус у френския избирател.

Рано на следващата сутрин Марин Льо Пен вече беше на терен и водеше нова кампания. Като опитен боец след години в политиката. Обещаваше нови работни места на стачкуващи работници и си тръгваше, оставяйки ги да освиркват Макрон.

Спринтьорът Макрон тази седмица беше догонващ и това го ядоса. Добра новина за всички, които смятат, че прекалено много се усмихва.

Инициалите ЕМ! доказаха, че могат да обединяват защитници на републиканските идеи, на европейските ценности, на глобалния свят и имат още потенциална привлекателна сила, ако Макрон не прави грешки.

Ако бутилката се приземи права от три опита, предвещава победа на първи тур, така беше решил самият Макрон. Бутилката се приземи права от втори опит.  

Само Еманюел Макрон знае как да я хвърли, за да се приземи права и преди втория тур.

"Да живее републиката! Да живее Франция!".