Едва ли някъде другаде по света има повече истории за гениални идеи, превърнали авторите си в милионери. Но как работи американската мечта?

В bTV Репортерите ще надникнем в кухнята на една от най-мощните икономики в света. Ще ви разходим в "Рисърч Трайангъл Парк" в Северна Каролина. Там ще ви разкажем как американският еквивалент на "София Тех Парк" преобърнал местната икономика. Ще научите защо единствената писта на "Формула 1" в Съединените щати е построена в столицата на Тексас, Остин и защо работодателите в Сан Диего, Калифорния, позволяват на служителите си да карат сърф по средата на работния ден.

В началото на миналия век Северна Каролина е на предпоследно място по доход на глава от населението сред всички 50 щати. Хората се препитават от производство на тютюн, памук, текстил и мебели. Икономиката страдала от изтичане на мозъци.

Сега столицата Роли е един от най-важните научни и иновативни центрове в страната.

Жителите на града твърдят, че тук работят най-много специалисти със защитена докторска степен, отколкото където и да е в Съединените американски щати.

Но как се случва трансформацията? Столицата на щата попада в така наречения Изследователски триъгълник между градовете Роли, Чапъл Хил и Дърам. Той съвпада и с трите големи университета на Северна Каролина – Държавният университет на Северна Каролина, Университетът Дюк и Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил. 

През 1959 година губернаторът и група бизнесмени решили да създадат Изследователски парк, който да спре изтичането на мозъци. Компаниите можели да купят парцел, ако 75% от бизнеса им е фокусиран върху научни изследвания. Компаниите можели да застроят не повече от 30% от земята си, а най-високата сграда трябвало да е по-ниска от най-високото дърво.

"Началото е било трудно. Отнело е между 5 и 7 години на създателите, за да убедят компаниите да дойдат. След като се настанили тук първите големи компании, проектът потръгва", обяснява Майкъл Питман от "Рисърч Трайангъл Парк".

Сега в паркa на Изследователския триъгълник има 260 компании и 5 бизнес инкубатора. Всеки ден тук идват на работа 50 хиляди служители. Над 95% от тях са с висше образование. Тук е централата на един от световните гиганти в химическата промишленост за растителни изследвания.

"За нас е чудесно, че имаме на разположение всички тези учени, които се дипломират от университетите. Освен това районът се превърна в Силициева долина за растителни науки и растителни биотехнологии. Пет от шестте водещи компании, които работят в сектора, имат бази тук", каза Фран Касъл, мениджър в химическа компания. 

Всъщност половината от компаниите в Парка се занимават с биотехнологии, а 16% са в IT сектора.

"Множество научни открития дойдоха на бял свят точно тук. Един от първите видове изкуствена трева, баркода, LED осветлението. Много от фармацевтичните компании създадоха лекарства – например най-широко използваният медикамент в света за борба с рака, както и едно от най-успешните лекарствата за ХИВ инфекцията", изрежда Майкъл Питман.

По същото време, когато Изследователският парк бил създаден, правителството осъзнало нуждата от инвестиции в иновациите и науката. През 60-те години в Северна Каролина бил основан първият борд за наука, технологии и иновации. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако не инвестираш, няма да успееш. Ако направим аналогия със спорта, единственият начин да вкараш гол е да стреляш във вратата. Колкото повече опити, толкова по-голям шанс за гол, особено ако си подкрепен от отбора или от екосистема, която е добра среда за постигане на резултати. Точно това е нашата работа", отбеляза Джон Хардин, изпълнителен директор на "Наука, технологии и иновации", Търговски департамент – Северна Каролина.

Изчисления на Търговския департамент от 2012 г. показва, че между 30 и 50% от икономическия растеж на Съединените щати се дължи на иновациите. През 80-те години правителството създава федерална програма за насърчаване на научните изследвания сред малкия бизнес.

"Много от компаниите, с които работим, са млади, като младите дървета. Когато се засаждат, се нуждаят от поливане и наторяване. Може би няма да пораснат много през първата година или две, но когато развият корените си и се приспособят към почвата и екосистемата, започват да се развиват по-бързо", допълни Хардин. 

Една от организациите, които подкрепят изграждането на пълноценна екосистема за стартъпи, е "Американ Ъндърграунд". 

"Ние сме технологичен хъб на "Гугъл" за предприемачите и мисля, че това е 11-ия такъв в Северна Америка и още много други по целия свят. Това, което прави партньорството ни с "Гугъл" за нашите членове, е, че ги допуска да използват кредит до 20 000 долара от софтуера на "Гугъл". Но още по-важното според мен е, че имат достъп до тази прекрасна мрежа от предприемачи”, посочи Филип Чарлс, директор "Комуниникации" в "Американ Ъндърграунд".

Срещу минимален наем предприемачите имат достъп до споделени работни пространства, общност и ресурси.

Компаниите, които наемат офиси, могат да използват пространството, за да споделят опита си и да създават връзки, а в свободното си време да разпускат и да се забавляват. 

В обедната почивка в общите помещения често се представят продукти на наематели. Дейвид Коен е адвокат изоставил професията, за да стане предприемач. Изобретил устройство, което с помощта на ултравиолетова светилна може да ни покаже дали сме пропуснали да защитим от вредните слънчеви лъчи част от тялото си.

"Това е специална камера с филтър, който пропуска само ултравиолетова светлина. Идеята е  супер проста. Можете да видите дупките навреме. Нали не бихте карали през нощта без фарове. Същото е", обясни Коен. 

С последователната политика за насърчаване на иновациите и предприемачеството Северна Каролина се изкачва от предпоследното 49-о място по доходи до средата на класацията – 24-то място. 

Най-бързо развиващият се град в Съединените щати се намира на близо 2000 километра на югозапад.  

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки ден в Остин се местят да живеят точно 157 души. Затова местните казват: "Благодарим ви, че дойдохте, но не оставайте да живеете."

60% от населението на града е на възраст между 18 и 34 години и високо образовано. Над 1/3 от работната ръка в Остин е учила поне 16 години. В тази категория градът е първенец на страната.

"Тексас е конкурентоспособен в много отношения, но може би най-силната му страна е това, че жителите тук не плащат на щата данък общ доход. Разбира се, че има други данъци, но за какъвто и бизнес да говорим, ще забележите, че разходите са по-ниски", заяви Джонатан Пакър от Търговска камара на Остин. 

През последните години Остин е като магнит за компании в областта на иновациите в здравеопазването, биотехнологиите и изкуствения интелект. Един от проблемите, които иновациите трябва да решат през следващите години, е настъпващата водна криза. 

През следващите 20 или 30 години водата в Тексас ще бъде недостатъчна за нуждите на населението. Затова тази компания изследва качествата й.

Компанията е въвела бърз метод за тестване. В 3 стъпки за 10 минути мобилната им система може да осигури резултат за 20 критични параметъра за качеството на водата. 

Течността се изсипва в 96 епруветки, предварително заредени с необходимите за реакцията химикали. Пробата се поставя в мобилен четец и става готова за минути. Изследването може да се направи на място вместо в лаборатория. 

"Колкото повече вода можем да преработваме и използваме повторно, толкова по-богати ще бъдем. Вярваме, че ключът е в тестването. Когато знаем какво точно има във водата, ще можем да определим за каква цел да я използваме", каза Кийт Коул от компания за изследване на вода.

Добивът на петрол в Тексас се нуждае от огромно количество вода за сондажите и решаването на кризата с водата ще бъде ключово предизвикателство пред науката през идващите години. 

Един от най-мащабните проекти в Остин през последните години е изграждането на Circuit of The Americas. Основният инвеститор е тексаският милионер Ред Маккомс, който създал работни места за местното население. 

Видяхме и стартовата линия на "Формула 1", която се провежда само тук в Съединените американски щати. Дължината на пистата е 5513 км и има 20 завоя. Първото състезание на "Формула 1" е проведено през 2012 г. и е наблюдавано от близо 120 хиляди души. Тогава е поставен и рекордът за най-бърза обиколка от 1:39:347 от Себастиан Фетел. Досега тук е спечелил една титла, а Люис Хамилтън – 4. 

Събитието привлича 2 хиляди журналисти от цял свят. Следващото състезание е в края на октомври. Съоръженията се използват целогодишно – за други надпревари, концерти и мероприятия. На разположение има спешно отделение с хеликоптерна площадка. 

Нашето пътуване продължава още 1500 километра на северозапад. Стигаме до най-голямото пристанище на Западния бряг. Сан Диего има славата град с добро отношение към работниците. Много специалисти се преместват да живеят тук заради природните дадености и искат да им се наслаждават. Затова работодателите нямат против служителите да напускат работното си място по средата на деня и да покарат сърф. 

Сред водещите центрове за иновации е Сан Диего на Западното крайбрежие. Ако искате да се занимавате с биотехнологии, градът ще ви предложи подходяща среда. Тук предприемачите са осъзнали, че за да се развиват бизнеса си, трябва да си помагат, а не да си пречат. Затова създават мрежа за взаимопомощ – обсъждат проблеми, търсят решение на кризи и споделят опит. 

"Да създадеш компания и да я управляваш изисква счетоводни умения, правни умения, познания в бизнеса, в продажбите, управлението на човешки ресурси, от най-разнороден характер. И се съмнявам, че има човек, който ги е усвоил идеално", обясни Тейлър Мойер от мрежата за взаимопомощ. 

Един от кварталите например се е обособил като център за биотехнологиите. Една до друга са разположени отделните компании. Влизаме в първата лаборатория, където работят върху създаването на няколко нови медикамента в областта на ендокринологията. 

"Започнахме през 2010 г. и бяхме четирима. Спечелихме финансиране за 5 години и инвестирахме собствени средства. Понякога не взимахме заплати. Успяхме да развием компанията до 15 служители с малко помощ от Националния институт по медицина. След това получихме инвестиция от 40 милиона долара. Правим първото си клинично проучване тази година", каза предприемачът Р. Скот Стръдър.

Сега в компанията са наети 25 специалисти. "Всички си помагаме. Взимаме си неща назаем, когато нямаме достатъчно, също както взимаш назаем чаша захар от съседа. Така ние се разрастваме, разрастват се и те", допълни Стръдър. 

В съседното помещение предприемачите са се специализирали в услуга, от която се възползват големите фармацевтични компании. Провеждат най-началния етап от подготовката за създаване на лекарства.  

В следващото помещение изследват тъканите за тумори. "Това е традиционният начин, по който се прави. Гледа се по един маркер. Всеки ден по света се правят милиони тестове по този начин. Но ние правим нещо друго - гледаме повече от един маркер едновременно. Ето тук например можем да следим 4 маркера в една повърхност", коментира предприемачът Дейвид Шварц.

Преди 30 години в Сан Диего е имало единици компании в сферата на биотехнологиите, а сега са стотици. Един от факторите за напредъка е подкрепата на общността.

Но всичко започва още в детството. През последните години в Съединените щати набират скорост училища, които стимулират децата да разсъждават в цялост. Популярност добиват идеята, че икономиката в бъдеще ще зависи от работна сила, която е добре подготвена за стимулирането на пазарите чрез наука, технологии, инженерство и математика.

Училището следва програми, при които учениците изместват учителя от главната роля в часа. Не получават знанията наготово от учителя, а ги откриват, като всички работят заедно. 

"Знаем, че грамотността отваря вратата към любопитството. Дава възможност на децата да четат, да си представят проблемите от различни страни. После може да започнат да задават по-големи и по-смели въпроси. Да се потопят в науката, за да разберат как съществува светът. Да преминат към инженерството и решаването на проблемите. Процесът не спира и се надяваме, че в даден момент ще имат собствени теории за това как могат да променят света", смята Мария Николс от Обединен училищен район – Сан Диего. 

В страната на неограничените възможности няма мечти, които да са твърде дръзки. Една от най-силните икономики в света свързва реализирането им с иновациите и предприемачеството. Но също и с подкрепа и протегната за помощ ръка и с разбирането, че личният напредък зависи от напредъка на обществото.