Айфеловата кула в Париж ще се сдобие със защитно съоръжение, което включва стена от бронирано стъкло от две от страните й, заради терористичната заплаха, предаде Франс прес.

Парижкият Общински съвет прие единодушно проект за обезопасяване на кулата в размер на 20 милиона евро. Според текста на решението това е необходимо заради "особено високата терористична заплаха".

Очаква се строителните дейности по защитното съоръжение да приключат през второто тримесечие на 2018 г.

Стената от бронирано стъкло ще се издигне върху две от страните на емблематичния монумент - откъм река Сена и от обратната страна към парка Марсово поле. Другите две страни, от които ще се влиза и излиза, ще имат няколко контролно-пропускателни пункта и ще се затварят с метални огради, които възпроизвеждат профила на Айфеловата кула.

Ще се въведат и защитни прегради против нападения с коли чрез издигането на бетонни ограждения по пътищата към кулата и ще се монтира система за видеонаблюдение около и в самата кула.

През 2015 г. Айфеловата кула е посетена от близо 7 милиона души, а през 2016 г. от малко под 6 милиона заради атентатите във френската столица.