Броят на жертвите на алкохолното отравяне в руския град Иркутск достигна 41 души, предаде ТАСС.

Вчера беше съобщено за осем починали и 16 хоспитализирани, след като пили лосион. Сега обаче се оказва, че пострадалите са общо над 50. Те са консумирали препарат за вана на име „Бояришник“ (Глог) като алкохолно питие.

Според федералното следствие той съдържал концентриран метилов спирт, вместо етилов, и антифриз.

На етикета пише, че съдържа 93 на сто етилов спирт, екстракт от глог, лимоново масло, глицерин и диетилфталат, заяви за ТАСС Алексей Крупин, оглавяващ сибирския окръжен клон на федералната служба за регулиране на алкохолния пазар. Посочен е обаче несъществуващ номер на стандарта, по който течността е произведена, както се твърди, в Санкт Петербург. На шишетата е имало предупреждение, че препаратът не е за вътрешна употреба.

Буквално след 10 минути, който пие, загива“, каза сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба.

На заседание на бюджетната комисия в горната камара на руския парламент той заяви, че препаратът е бил произведен нелегално.

По думите му в момента властите в Иркутск издирват бездомни хора, които може също да са го пили.

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече станалото „пълно безобразие“ и заяви на правителствено заседание, че трябва „просто да се забрани“ продажбата на такива препарати.

Снимка: Reuters

Той прикани министерството на вътрешните работи да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати, „още повече полулегално“.

По случая е образувано наказателно дело.

Общо седем души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск. Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки.

В редица места, където се продава козметичното средство „Бояришник“, са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

За инцидента е докладвано на президента Владимир Путин, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.

Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки, предаде ТАСС.

Кметството пък организира организира разяснителна кампания, като изпрати общински служители, охранители и обществени дейци да обикалят жилищата, за да предупреждават гражданите, че е опасно да употребяват козметичния продукт. 

Във входовете на блоковете се разлепват обяви с информация за инцидента и предупреждения към населението.

В превантивната си дейност властите отделят особено внимание на социално неблагополучните семейства и местата, където през зимата се събират клошари.

Отравянията с алкохолни сурогати са чести в Русия, но случаят в Иркутск е най-смъртоносният от години, посочва АП.