19 са вече жертвите на земетресението с магнитуд 7,4 на южния японски остров Кюшу, заяви официален източник, цитиран от Асошиейтед прес. Заедно с десетимата загинали вследствие на труса в четвъртък вечер с магнитуд 6,5, общият брой на жертвите е най-малко 30.

Японският правителствен говорител Йошихиде Суга заяви, че при двете земетресения 1500 души са ранени, 80 от тях - тежко, предаде Асошиейтед прес.

Земетресението от вчера е с епицентър в същия район, който беше ударен преди ден – близо до префектура Кумамото, в Югозападната част на страната.

Има големи щети в инфраструктурата - един срутен тунел, повреден мост, блокирани от свлачища шосета и спрени влакове, а десетки хора вероятно са затрупани. Телевизия Асахи показа кадри от операцията за спасяване на 11 души, блокирани в университетски апартамент в град Минами Асо.

Частично срутено е кметството в Уто, а летище Кумамото е затворено, след като паднал таванът на аерогарата. Метеорологичната агенция предупреди за още вторични трусове, както и за опасност от кални свлачища поради проливните дъждове, за които има прогноза в региона днес.

Силното земетресение активизира вулкана Асо, съобщи телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Стълб от пепел се издигна на около 100 метра, но Метеорологичната агенция на Япония запази равнището на опасност за вулкана Асо на 2 от скалата от 5.