Европейската комисия изрази съжаление за "недоразуменията" след изтичането на поверителна информация по договора са свободна търговия, по който преговарят ЕС и САЩ (Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство - ТТИП).

ЕК заяви, че Брюксел никога не би приел да се понижи равнището му на защита на потребителите или на околната среда, предаде АФП.

"Никакво търговско споразумение на ЕС никога няма да занижи нашето равнище на защита на потребителите, сигурността на храните или пък защитата на околна среда", заяви в блога си еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. "Търговските споразумения няма да променят нашите закони за генетично модифицираните организми или пък начините на производство на говеждо месо според критериите за пълна сигурност, или начина на защита на околната среда", подчертава Малмстрьом.

По думите на еврокомисаря за търговията документите, публикувани днес от неправителствената организация „Грийнпийс", не отразяват това до какво ще доведат преговорите, които се водят в момента и съжалява по този повод за "някои недоразумения".

Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, призова днес за "бързо приключване" на преговорите по ТТИП въпреки изтичането на информация, хвърлила съмнение по сделката между ЕС и САЩ, предаде ДПА.

Зайберт допълни, че изтеклите сведения за подготвяното споразумение не отразяват крайния резултат на преговорите, подчертавайки, че Германия няма да приеме сделка, която да отслаби защитата на околната среда и потребителите.

„Грийнпийс” даде пресконференеция, малко след като качи в интернет 248 страници документи по договаряното ТТИП. Те датират от април и съдържат подробности как САЩ оказват натиск на Евросъюза да купува повече американски земеделски продукти.

„Европейската комисия, която води преговорите при закрити врата, трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и да натисне бутона рестарт, защото сегашната сделка е непоправима, коментира Юрген Книрш, търговски експерт на „Грийнпийс”.

Според изтеклите секретни документи, цитирани по-рано от германски медии, правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа.