Свободни работни места за общо 195 пожарникари обявиха властите в белгийската столица Брюксел, предават местни издания.

Местните власти установили, че всяка година редиците на Службата за борба с пожари и спешна медицинска помощ (пълното име на местната пожарна – б.а.) напускат между 50 и 100 души. Едни се пенсионират, а други просто търсят алтернативна работа. Така се оказва, че пожарната лека полека се обезлюдява.

За работа в брюкселската пожарна е необходима диплома за средно образование, добро физическо състояние, както и свободното владеене на един от двата основни езика – френски или фламандски, се казва в текста на обявата, разпространен от Бюрото по труда.

Според езиковите възможности свободните места са разделени на квоти – 120 места за франкофони и 75 за хора с фламандски. Ако владееш и двата езика, получаваш допълнителен бонус към заплатата.

Брутната заплатата е минимум 25 000 евро на година, плюс 2195 евро „вредни”, както и всевъзможни допълнителни привилегии, отстъпки, ваучери за храна и т.н.

Единствената „уловка”, е че не всички одобрени кандидати ще могат да започнат работа веднага. Първоначално е необходимо преминаването през едногодишен тренировъчен курс, а след това започва и същинската работа. Наемането на пожарникарите ще продължи през следващите 3 години.