Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще направи работата на ЕС по-трудна, прогнозира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, цитиран от Ройтерс.

„Трябва да уважаваме бъдещия президент на САЩ. Надявам се, че ще намерим начин да си сътрудничим“, каза Шулц пред радио „Европа 1“.

По думите на председателя на ЕП новоизбраният президент на САЩ е станал изразител на страховете и тревогите на милиони свои съграждани. Шулц отбелязва, че в отговор трябва да бъдат предложени заслужаващи доверие политики.

ЕС и САЩ ще продължат да работят заедно, написа в „Туитър“ върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини в първа реакция на резултатите от американските президентски избори.

Връзките на ЕС и САЩ са по-дълбоки от всяка промяна в политиката, добавя тя. Ще продължим да работим заедно, за да преоткрием силата на Европа, допълва Могерини.

„Партньорството със САЩ ще остане крайъгълен камък във външната политика на Германия, така че да съумяваме да се справим с големите предизвикателства на нашето време, като икономическото и социално благоденствие, опазване на околната среда, борбата с тероризма, бедността и болестите“, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Като страна партньор на САЩ ни е необходимо да работим заедно да един по-хармоничен, по-мирен свят. Поради тази причина имаме нужда да знаем какво смята да прави новият президент. Защото това, което е казвал до днес, предизвиква безпокойство“, коментира министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро.