Първият министър на Шотландия Никола Стърджън поиска днес шотландците да останат в Европейския съюз въпреки резултатите от референдума във

Великобритания, предаде Ройтерс. Брюксел обаче прие със смесени чувства това предложение и по-скоро е против.

Стърджън иска да води преки преговори с Брюксел, за да защити правата на шотландците. Тя вече заяви, че Шотландия, чиито граждани гласуваха за оставане в ЕС с мнозинство от близо две трети, не трябва да излиза от съюза против волята си.

Испанският премиер Мариано Рахой, който се бори да предотврати отцепването на автономния регион Каталуния от своята страна, заяви че Мадрид ще се противопостави на всякакви преговори между ЕС и Шотландия. "Ако Великобритания напусне, и Шотландия си тръгва", заяви той след първата среща на 27 партньори от ЕС без британски представител.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който председателства и срещата на европейските лидери, отказа да се срещне със Стърджън, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче прие да се срещне с нея. Някои европейски страни нарекоха това провокация, целяща да засили натиска над Лондон да задейства официално чл. 50 за напускане на ЕС. Юнкер обаче отхвърли тези предположения. "Шотландия има правото да бъде изслушана в Брюксел, така че аз ще изслушам внимателно какво ще ми каже Първият министър", заяви той на пресконференция.

Също както преди референдума за шотландската независимост през 2014 г. европейските представители подчертаха, че Шотландия не може да кандидатства за приемане в ЕС, докато не стане суверенна държава. Високопоставени представители отхвърлиха идеята, че Шотландия може просто да заеме мястото на Великобритания в Европейския съвет, отбелязва Ройтерс.

ЕС е изправен пред години на несигурност, докато преговаря за напускането на втората най-голяма икономика, и шотландският фактор е усложнение, което повечето правителства биха предпочели да си спестят, отбелязва агенцията.