Британското правителство на консервативното малцинство, водено от премиера Тереза Мей, спечели подкрепата на депутатите за законодателната си програма, но само след като направи отстъпки в последната минута за финансирането на аборти, предаде Асошиейтед прес.

Камарата на представителите одобри програмата с плановете на правителството за следващите две години, изложена в реч на кралица Елизабет Втора, с 323 гласа "за" срещу 309 "против". Загубата на гласуването щеше да бъде тежък и потенциално фатален удар за новото правителство на Мей, отбелязва АП.

Консервативната партия загуби парламентарното си мнозинство на изборите на 8 юни и беше принудена да сключи споразумение със северноирландската Демократична юнионистка партия, за да гарантира одобрението на законодателните си предложения в Камарата на общините. 

Фактът, че правителството беше принудено да направи голяма отстъпка часове преди гласуването, показва нестабилността на властта му, отбелязва АП. След като бяха изправени пред приемането на предложена от опозицията поправка, министри заявиха, че ще платят разходите на жените от Северна Ирландия, които посещават Англия, за да извършат аборт.

Северна Ирландия има далеч по-строги правила за абортите от останалите части на Великобритания. Стотици жени посещават всяка година Великобритания, за да прекъснат бременността си. Досега те трябваше да плащат сами за пътуването и за извършването на процедурата в Англия, припомня АП.

Правителството направи отстъпка, след като депутат Стела Крийси от Лейбъристката партия успя да включи в дневния ред поправка с искане за финансиране на абортите. Няколко депутати от Консервативната партия заявиха, че ще подкрепят поправката, което накара правителството да побърза да промени политиката си. Заради вота в Камарата на общините Мей се върна предсрочно от Германия.

Използвани са материали на БТА.