Британският Върховен съд ще се произнесе след Нова година по въпроса дали правителството трябва да получи одобрение от парламента, преди да задейства официално процеса за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Върховният съд съобщи, че е сметнал за допустимо обжалването на правителството срещу решението на лондонския висш съд и е определил 4 дни – от 5 до 8 декември, през които ще се занимава с този казус.

Съдът обаче няма да се произнесе веднага след дебатите, а ще изчака да обяви заключението си на по-късна дата, вероятно през новата година, се казва в съобщението.

Този график поставя под още по-силно съмнение предложения от премиера Тереза Мей график за задействане на процедурата за т.нар. „брекзит”. Тя иска началото на процедурата по излизане от съюза да бъде дадено до края на март.

Ако възражението на правителството не бъде уважено, се очертава перспективата от закъснение с много седмици и дори месеци, докато парламентът дебатира кога и как да започнат преговорите за условията на британското напускане на ЕС.

Върховният съд съобщи, че в обсъждането на казуса ще участват всички 11 негови членове и то ще се ръководи лично от неговия председател лорд Нюбъргър.

По-рано първият министър на Шотландия Никола Стърджън съобщи, че нейното правителство също смята да се намеси в юридическия казус за задействането на процедурата за брекзит, което може допълнително да усложни нещата, отбелязва Ройтерс.