Ще скъса ли Великобритания с Европейския съюз? На Острова гласуват и никой не може да каже със сигурност ще има ли брекзит или не.

Агенция „Ройтерс” цитира данни от проучване на агенция "Популус". При нула процента колебаещи се прогнозата е 55 процента да гласуват, че остават в Евросъюза, срещу 45 процента за брекзит.

Финансовата агенция „Блумбърг” след анкета с банкерите в Лондонското сити прогнозира едва 25 процента шанс брекзитът да се случи.

Авторитетният Файненшъл Таймс твърди обаче, че има колебаещи се от 6 на сто гласоподаватели.

Според проучване на агенция „Айпсос Мори” по поръчка на вестник „Ивнинг Стар” брекзитът няма да се случи. Резултатите от социологическо телефонно допитване в деня на вота показват 52 срещу 48 процента при 0 процента колебаещи се.

Букмейкърите, които работят със залози за десетки милиони също са убедени, че излизането от ЕС няма да се случи и те дават категорична прогноза от 75 процента че Обединеното кралство няма да напусне Евросъюза.

Първи междинни резултати Би Би Си се ангажира да обяви най-рано в полунощ българско време.

На мястото на събитието

Когато изборът е исторически, агитацията не спира дори в деня на вота. Едни подчертават колко по-добре е да работим заедно, други насочват вниманието върху отдалечеността на Брюксел от проблемите на обикновените хора.

Даниел Тричков от Карлово е само на 23, но вече има собствен бизнес в Англия и България. Той не пропусна да даде своя глас в една от църквите в северния Лондонски квартал „Тотнъм”: „Гласувах „За”, защото искам Европа да е обединена. Няма смисъл този популизъм да развали това единство в ЕС. Мисля, че рискуват доста в случая, защото рискуват да загубят 3 милиона имигранти от ЕС, които са наистина работещи хора, които внасят данъци в тази система”.

Няма никакви изгледи местните политици да спрат опасната си игра със страховете на избирателите, поне според успелите млади българи в британската столица. Те виждат в референдума сериозна вътрешнополитическа и вътрешнопартийна битка.

Междувременно в Брюксел

Една част от страните членки искат безболезнен „развод по взаимно съгласие”, ако британците поискат да напуснат ЕС. Други като Франция и Германия настояват за болезнена раздяла, за да не се „заразят” Холандия, Дания, Швеция и ред други.

Ако Великобритания остане, тя ще получи нови отговорни постове в евроинституциите и ще е със съвсем различна тежест в общността.

Нищо не е окончателно

Какъвто и да е изходът от допитването, раздялата между Лондон и Брюксел може да не се състои, ако британският парламент не даде съгласие.

Резултатът от референдума няма законно обвързващ характер. Той е чисто консултативен, но парламентът е под тежък политически натиск да се съобрази с него.

В случай че и депутатите подкрепят брекзита обаче Великобритания няма да напусне Евросъюза незабавно.

Ще има 2 години подготвителен период, през който отношенията помежду им трябва да бъдат преговорени.

Ако Лондон иска да остане част от общия пазар, може да се наложи да внася определена сума в бюджета на ЕС, и също така да продължи да спазва европейските разпоредби за стоките, ако Евросъюзът поиска това от нея.

Привържениците на излизането твърдят, че извън Евросъюза кралството ще има по-голям контрол върху имиграцията. Ако обаче страната реши да остане в единния пазар, тя ще бъде принудена да приема имигранти от общността, съгласно правилото за свободно придвижване. Условие, което е в интерес и на нейните собствени граждани.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа