Кандидати в британските местни избори прибягнаха до традиционния метод теглене на чоп за определяне на победител, предаде „Ройтерс”.

След като повторното преброяване на бюлетините в секция в Саут Блит, Северна Англия, не излъчи победител, председателят на изборната секция взе къса и дълга клечка и помоли двамата претенденти да изтеглят своята. Късата беше изтеглена от представителя на управляващата във Великобритания Консервативна партия, а победителят от лейбъристите радостно възкликна: "Успях!".

Според британското изборно законодателство председателят на изборната секция има право да избере произволен метод за определяне на победителя при равен резултат на кандидатите. Избирателната комисия нарича това "теглене на жребий". Друг вариант е да се изтегли името на победителя от шапка с бележки с имената на претендентите или чрез теглене от запечатани пликове.

Консерваторите на министър-председателката Тереза Мей са на път да отбележат голяма победа на местните избори. При преброени над една четвърт от гласовете партията на Мей придобива контрол в седем нови общински съвета, осигурява си над 200 допълнителни съветници и печели първите кметски избори за град Бристъл и Западна Англия, отбелязва Асошиейтед прес.

Консерваторите получават контрол в 17 от 61 съвета (от общо 88), обявили резултатите си в ранния следобед, и си осигуряват 1142 места, което е с 346 повече, отколкото на предишните местни избори, посочва Франс прес.

Лейбъристите - основната опозиционна партия - за сметка на това губят 188 места и печелят само 5 съвета.
"Торите са на път да постигнат най-добрите си резултати на местни избори от 10, а може би и от 25 години насам", заяви пред Би Би Си преподавателят по политология в университета в Стратклайд Джон Къртис.

Известна утеха за лейбъристите е избирането на Стив Родърам на новосъздадения пост кмет на Голям Ливърпул. Те обаче изгубиха контрола върху съвета в Глазгоу - лейбъристка крепост в течение на повече от 40 години. 
Консерваторите печелят също от разгрома на еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която според водача си Пол Нътъл е станала жертва на собствения си успех. До средата на изборния ден днес партията беше изгубила 63 места.

"Ако цената да видим Великобритания да напуска ЕС се изразява в това консерваторите, които се заеха с тази патриотична кауза, да спечелят предимство, ЮКИП с готовност ще плати тази цена", отбеляза Нътъл.