Британският държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън изключи възможността за провеждане на втори референдум за отношенията между Великобритания и ЕС.

„При демокрацията трябва да се зачитат резултатите от референдумите”, категоричен беше той в интервю, публикувано в полския вестник „Жечпосполита”.

Идеята за нов референдум беше повдигната от лидера на полската управляваща партия „Право и справедливост” Ярослав Качински във Варшава, където се състоя среща на министрите на външните работи и високопоставени представители на 10 страни от ЕС, организирана по инициатива на полския външен министър Витолд Вашчиковски.

Лидингтън подчерта, че избирателната активност на провелия се на 23 юни референдум е била много висока. Гласували са над 72% от избирателите, повече отколкото на последните парламентарни избори, посочи той.

Идеята за евентуален втори референдум се лансира на различни нива от момента, в който станаха ясни резултатите от първия.

Здравният министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт например също се обяви за новото допитване за оставане на Великобритания в Европейския съюз, но срещу обещания за затегнат граничен контрол.

Над 3 млн. поданици на Великобритания се включиха в подписка, с която също искат нов референдум. По закон британският парламент трябва да разгледа подобна молба, ако е събрала над 100 хил. подписа.

Проблемите пред Лондон се изострят и от желанието на Шотландия за независимост от Обединеното кралство, но в рамките на Европейския съюз.

Разпадането на Великобритания, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, би било трагедия, коментира Лидингтън.

„Излизането на Шотландия от Великобритания може да има тежки икономически последици” и няма гаранции, че тя ще се присъедини бързо към ЕС, добави той.

Шотландският първи министър Никола Стърджън се лъже, ако смята, че шотландският парламент има право на вето върху референдума от 23 юни, каза още Лидингтън.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа