Великобритания оттегли заплахата си да нахлуе в еквадорското посолство в Лондон, за да арестува създателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, съобщи президентът на южноамериканската страна Рафаел Кореа, цитиран от катарската телевизия Ал Джазира.

„Смятаме този злополучен инцидент за приключен след тежката дипломатическа грешка на британците, които казаха, че ще влязат в посолството ни“, заяви еквадорският държавен глава. Британското външно министерство е обявило, че няма такава опасност.

Този ход би трябвало да подобри отношенията между Кито и Лондон и да улесни преговорите за съдбата на австралиеца, коментира Ал Джазира.

Еквадорската страна бе силно разгневена, след като правителството на Великобритания заплаши да залови Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на южноамериканската държава вече над 2 месеца.

Основателят на Уикилийкс се опитва да избегне екстрадиране в Швеция, където е обвинен в изнасилване и сексуален тормоз. Той се страхува, че оттам може да бъде изпратен в САЩ, където го грози смъртна присъда заради разкриването на секретна правителствена информация. Наскоро Еквадор даде политическо убежище на създателя на скандалния сайт.

Въпреки снемането на заплахата за нахлуване в посолството, Великобритания все още е твърдо решена да изпрати Джулиан Асандж в скандинавската страна и служителите на реда чакат пред посолството. Еквадор заяви, че австралиецът ще се предаде на властите, ако получи писмени гаранции от Великобритания и Швеция, че няма да бъде екстрадиран в САЩ.