Британската кралица Елизабет с историческо обръщение по повод епидемията от новия коронавирус.

В речта си кралицата благодари на Националната здравна служба и на медиците, които са на първата линия за усилията им в борбата с COVID-19. Тя също така благодари на британците, които си стоят у дома и по този начин предпазват уязвимите.

Смъртните случаи в кралството нараснаха с 621 и вече наближават 5000, показват последните данни.

Британският премиер Борис Джонсън пък влезе в болница. Говорител на премиера съобщи, че стъпката е предпазна, защото вече 10 дни продължават симптомите му на коронавирус.

Посочва се, че хоспитализацията на премиeра е по лекарска препоръка и трябва да му се направят още тестове, като се уточнява, че продължава да има висока температура.

"По-добрите дни ще се завърнат", увери кралицата в словото си.

"Надявам се, че в годините, които предстоят, всички ще могат да се гордеят с начина, по който са реагирали на това предизвикателство. А онези, които идват след нас, ще казват, че британците от това поколение са били толкова силни, колкото и всички други. Че качествата на самодисциплина, на добродушна решителност и на състрадание все още характеризират тази страна. Гордостта от това кои сме не е част от нашето минало, тя определя нашето настояще и бъдеще", каза кралицата.

Посланието, отправено към близо 2,5 милиарда жители на британската общност в 54 страни, е било заснето преди 2 дни само от един човек. Това е едва петото подобно обръщение за 93-годишната кралица.