Вече е окончателно: Британците искат брекзит
С 52% на 48% на Острова са гласували за излизане от ЕС
  • Последни
  • Най-четени

  • 16
    8
Брекзит
Снимка: Reuters

Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%.

17 410 742 от подадените гласове на референдума са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане, съобщи Би Би Си.

Избирателната активност на референдума е била 72,1 на сто - най-високата от 24 години насам. 

Първата жертва на брекзита се оказа най-големият му противник  - премиерът Дейвид Камерън. В емоционална реч пред "Даунинг стрийт" 10 Камерън заяви, че се оттегля от поста.

"Британският народ взе съвсем ясно решение да поеме в друга посока, затова смятам, че страната се нуждае от ново ръководство, което да я води натам. Ще направя всичко, като министър-председател, да стабилизирам кораба през следващите седмици и месеци. Но не смятам, че е редно да бъда капитанът, който управлява страната към следващата ѝ дестинация", каза Камерън.

Найджъл Фараж
Снимка: БГНЕС

Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж обяви решението за излизане от ЕС за Ден на независимостта и призова да започнат незабавни преговори за отделянето на страната.

"Надявам се тази победа да сложи край на един провален проект и да ни въведе в една Европа на суверенни държави, които търгуват помежду си и си сътрудничат. Нека 23 юни да влезе в историята ни като нашият Ден на независимостта!", заяви Фараж.

Според него излизането на Великобритания от ЕС е стъпка "за доброто на цяла Европа".

„Във“ или „извън“ Европа? Голямото броене започнаСпоред изследване на компанията YouGov 52% от британците подкрепят оставането в Евросъюза, срещу 48% за евроскептиците

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който е противник на брекзита, но бе обвиняван във вяла кампания, заяви, че по-бедните британци са уморени от икономии и се чувстват маргинализирани от последователни правителства.

Резултатът от референдума активира центробежни сили в самата Великобритания. Шотландия и Северна Ирландия, които гласуваха за оставане, вече обмислят провеждането на референдум за излизането си от Обединеното кралство. За Шотландия това ще е втори опит. Уелс пък подкрепи брекзита.

Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство.

Доналд Туск за брекзит: Моментът е исторически, но не е време за истерияГотови сме и за този лош сценарий, каза председателя на Европейския съвет

1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион – против.

В Северна Ирландия 440 хил. избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хил. са гласували за брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хил. гласа, а за оставане в Евросъюза – 772,2 хил.

„Това е значителна и материална промяна в обстоятелствата. Очевидно е, че възможността за втори референдум би трябвало да се обмисли, и се обмисля“, коментира първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

Заместник първият министър на Северна Ирландия – Мартин Макгнес, от своя страна призова да се организира допитване за обединяване с република Ирландия.

Брекзит, референдум
Снимка: БГНЕС

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел определи гласуването на британците за излизане от Европейския съюз като "лош ден за Европа", предаде Ройтерс. "По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в „Туитър“.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също определи решението на референдума като „тъжен ден за Европа и Великобритания”.

Вижте още политически реакции в социалните мрежи:

Гласуването на британския референдум приключи в полунощ наше време. В първите минути след това агенцията за онлайн проучвания YоuGov обяви победа за привържениците на Европейския съюз с минимална преднина.

„Във“ или „извън“ Европа? Голямото броене започнаСпоред изследване на компанията YouGov 52% от британците подкрепят оставането в Евросъюза, срещу 48% за евроскептиците

Първите официални данни от няколко обработени области обаче показаха преднина за скептиците на Еврообщността само с 3000 гласа.

Букмейкърите първоначално даваха превес за оставането в Евросъюза, но рано тази сутрин драматично смениха коефициентите и наклониха към подкрепа за брекзит.

На този фон британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години.

Курсовете на еврото и долара спрямо йената също паднаха. Европейският съюз подготвя среща на върха следващата седмица заради вота на британците. 

Френският президент Франсоа Оланд е в непрекъснат контакт с германския канцлер Ангела Меркел, предаде от Брюксел специалният пратеник на bTV Десислава Минчева. Очаква се незабавна среща между двамата, най-вероятно в Германия.

Има страни, които биха се съгласила на безболезнена раздяла, тоест Великобритания си отива, но продължава да има достъп до общия европейски пазар. Страни обаче като Германия и Франция желаят Великобритания да поеме своите отговорности и след като напуска Съюза, да няма достъп до общия европейски пазар. Това е не толкова назидателна реакция, колкото да няма „зараза” и се появят други потенциални кандидати за напускане.

Даунинг стрийт 10

Реално резултатът от референдума няма законно обвързващ характер. Той е чисто консултативен, но британският парламент е под тежък политически натиск да се съобрази с него.

В случай, че и депутатите подкрепят брекзита, Великобритания няма да напусне Евросъюза незабавно. Страната е член на общността вече 43 години. В Лисабонския договор от 2009 г. за първи път беше въведена клауза за доброволно излизане от Съюза.

Как Великобритания ще напусне ЕСКонкретният път все още не е съвсем ясен, тъй като чл. 50 от Лисабонския договор никога не е прилаган; ясно е обаче, че няма да е безпроблемно

Тя предвижда две години подготвителен период, през който отношенията помежду им трябва да бъдат предоговорени.

Ако Лондон иска да остане част от общия пазар, може да се наложи да внася определена сума в бюджета на ЕС, и също така да продължи да спазва европейските разпоредби за стоките, ако Евросъюзът поиска това от нея.

  • 16
    8
Още по темата