„Не може да се опише с думи. Това, което видяхме, доживот няма да го забравим – да гледаш как хората умират и да не можеш да помогнеш.” – така Рамуш от скопския квартал „Сингелик” описа пред камерата на bTV наводнението, което опустоши македонската столица, Тетово и други по-малки населени места.

Според мъжа, Македония е преживяла истинско цунами, „божия катастрофа”.

Бедствието взе най-малко 22 жертви. Днес е ден на национален траур в тяхна памет. Много от загиналите са в близкото до столицата село Ченто. Сред жертвите има възрастни хора, но и малко дете.

Издирват се още изчезнали.

Спасителните екипи ги търсят в обстановка, която прилича повече на бойно поле – разрушени сгради, мостове, обърнати коли, дворове, превърнали се в езера. На място работи тежка военна техника, в града са и 4 екипа български пожарникари.

Началникът им гл.комисар Николай Николов посочи, че първата им задача е откриването на изчезнало дете.

Има и доброволци.

Събират се дарения от Червения кръст. Силно необходими са храна, дрехи и вода.

Рамуш е превърнал аптеката си в пункт за раздаване на минерална вода, идват и други хора, които оставят помощ за пострадалите. „Държавата избяга”, сподели мъжът. По думите му експремиерът Никола Груевски и високопоставени държавни служители са посетили пострадалия квартал, поседели са за кратко и просто са си тръгнали.

А именно неизпълнени политически обещания може би са „удавили” „Сингелик” – каналът в близост от 20 години все е „в строеж”. „Всички политици ни лъжат: „Ще го градим!”. Ако беше чистен, това може би нямаше да стане”.

Български баскетболисти се оказаха свидетели на бедствието. Вижте какво разказа треньорът им Тити Папазов в студиото на "Тази сутрин":