Мюсюлманите в Босна и Херцеговина отбелязват днес 17-тата годишнина от клането в Сребреница от 1995 г. на фона на подновените процеси срещу двамата „архитекти” на геноцида извършен от сръбските части – Радован Караджич и Радко Младич.

По повод годишнината от трагедията в мемориалният комплекс в Поточари ще бъдат погребани останките на 520 жертви на клането, открити и идентифицирани от миналата годишнина насам.

На 11 юли 1995 г., няколко месеца преди края на войната за отделянето на Босна и Херцеговина от Югославия, сръбските подразделения установяват контрол над мюсюлманския анклав Сребреница, обявен още през 1993 г. от ООН за „защитена зона”.

В рамките на няколко дни над 8 000 мъже и момчета от града са разстреляни от сръбските войници. Международното правосъдие е признало това престъпление за геноцид.

Вчера, 7 000 души са пристигнали в Поточари, след като са изминали на крак в обратна посока пътят през гората, по който между 10 и 15 000 бежанци се опитват за избягат от клането.

По-голямата част от тях са системно залавяни и убивани от сръбските войници, след което заравяни в общи гробове.

До момента 5 137 жертви на клането са били открити и идентифицирани, а останките им положени в мемориалния комплекс Поточари.

Очаква се около 30 000 души са се включат в церемониите по повод трагичната годишнина днес.